Emil Landman, 'Vinter'

Op de rand van de doorbraak

Emil Landman, in Nederland al vrij bekend dankzij zijn twee volwaardige albums ‘Colours and their things’ en opvolger ‘An unexpected view’, lijkt een traditie op te bouwen in curieuze opnameprocessen. In de aanloop naar ‘An unexpected view’ spoorde Landman bijvoorbeeld negen weken lang rond de wereld. Deze keer speelde de singer-songwriter met het idee tweemaal op te nemen op een unieke plek, en strikt te werken met de inspiratie van het moment. Landman trok naar een hutje op een heuvelrug op het Noorse eiland Reinøya, waar het ‘s winters profiteren is van het schaarse daglicht, terwijl je ‘s zomers heerlijk lang kan doorwerken.

Twee keer vertoefden Landman en zijn vaste producer Martijn Groeneveld in dezelfde hut. Ze hadden maar net zoveel instrumenten en ander opnamemateriaal mee als ze met zijn tweetjes konden dragen. Improviseren wordt dan snel een tweede natuur. Voor de EP ‘Vinter’ moest de inspiratie veelal binnen worden gezocht. Het geluid van een houten lepel die je tegen de zijkant van een matras aan klopt, bleek een ideale kickdrum te zijn, en een plastic bakje met wat rijst diende als snaredrum. Het duo omarmde letterlijk alle bijgeluiden. Zo draagt een luidruchtige generator aan de achterzijde van de hut bij tot het unieke karakter van ‘Vinter’. Op de tegenhanger ‘Sommer’ mogen we dan weer vogelgeluiden verwachten.

Laat je zeker niet afschrikken door Landmans potten-en-pannenopnametechniek. De karakteristieke geluidjes zorgen voor leuke effecten, maar lopen nergens in de weg. Het label 'helder' geldt andermaal voor deze productie van Martijn Groeneveld. De singles ‘Falling’ en ‘Little marks’ doen ons een beetje aan Novastar denken, terwijl Landmans stemgeluid en de originele drumpatronen vaag gerelateerd zijn aan David Gray. We stellen met plezier vast dat Landman ook het niveau van die twee namen aanhoudt.

‘Little marks’ kwam bijvoorbeeld tot stand tijdens een wandeling door een Noorse sneeuwstorm. Het deed hem terugdenken aan zijn tijd in het grootouderlijke huis in Canada, waar hij onbezorgd door de tuin rende en droomde om astronaut te worden. Het resultaat is een song die je niet onbewogen laat. We houden ook enorm van de voorzichtig positieve lijn ‘The only way is up’ in ‘Near/Far’.

Emil Landman stond in België al in het voorprogramma van Suzanne Vega, en wordt her en der opgepikt. Terecht, want met ‘Vinter’ bewijst hij dat de grote doorbraak om het hoekje ligt.

Details Album
Emil Landman_Vinter_artwork
Band:
Emil Landman
Album:
Vinter
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • Falling
  • Near - Far
  • All the time
  • Little marks
  • Tomorrow
  • Breathe in
  • How long