Elbow, 'The seldom seen kid'

De carrousel van het leven

Het beluisteren van muziek is als ronddolen in een pretpark. Althans, dat zou het moeten zijn. Met de verwondering en het enthousiasme van een klein kind ronddwalen in je droomwereld. Heel af en toe hebben bands de gave en misschien dat tikkeltje geluk dat ze hetzelfde gevoel kunnen losmaken door hun muzikale brouwsels wereldkundig te maken. En dan keer je als luisteraar terug naar je kindertijd, om zorgeloos te genieten.

De plaat waar we het over hebben heeft nochtans niet zo'n luchtige inhoud. Grote thema's als ouder worden, liefde en verlies vormen de rode draad door ‘The seldom seen kid' van het Britse vijftal Elbow. En tijd om te acclimatiseren is er nauwelijks. Qua opener is ‘Starlings' recht in your face, met volumewisselingen en arrangementen die er niet om liegen en waar het begrip liefde in vraag wordt gesteld. Het is misschien het nummer waar je het meest aan moet wennen, maar dat ook een diepe indruk nalaat.

Het is voornamelijk de combinatie van de melancholische stem van zanger Guy Garvey en de uitgesponnen arrangementen die het geluid van Elbow zo sterk maken. Je kan lekker op de molen stappen en je laten meezwieren in bijna misselijkmakende soundscapes. En dan net op tijd weer afstappen om naar de volgende trekpleister over te gaan. ‘The bones of you' is zo'n nummer waarbij je je zonder nadenken laat meevoeren op het golvende ritme, terwijl ‘Mirrorball' je even laat bijkomen met zijn rustige pianoklanken.

Andere absolute hoogvlieger is het bijna bezwerende ‘The fix', het perfecte achtergrondnummer voor een ritje op een nostalgisch verlichte paardenmolen bij valavond. En als toetje kunnen we smullen van ‘Friend of ours', dat met zijn spaarzame instrumentatie en fluisterzang als een suikerspin aan je vingers blijft kleven.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn op ‘The seldom seen kid'. Het album is opgedragen aan Garveys beste vriend Bryan Glancy, die in 2007 voorgoed de ogen sloot. De teksten en tekeningen in het tekstboekje liegen er dan ook niet om. Veel levensvreugde zit er niet in vervat, maar dat wordt gelukkig goedgemaakt door de beklijvende muziek.

Het heeft ons moeite gekost om de mindere punten van ‘The seldom seen kid' te achterhalen. Al is het wel zo dat je moet houden van Garveys stem. Soms klinkt hij klagerig, en dat zal sommige luisteraars doen afknappen. Gelukkig is dat een subjectief gegeven en hebben wij er geen last van. Kleuren en smaken verschillen nu eenmaal, zelfs in het pretpark. En wij halen dat gelukzalige gevoel graag nog eens naar boven, met Elbow als smaakmaker.

Details Album
Album:
The seldom seen kid
Copyright afbeeldingen: Universal Records
Platenmaatschappij: Polydor (Universal)
Jaar:
2008
Tracks:
 • Starlings
 • The bones of you
 • Mirrorball
 • Grounds for divorce
 • An audience with the pope
 • Weather to fly
 • The loneliness of a tower crane driver
 • The fix
 • Some riot
 • One day like this
 • Friends of ours