Elbow, 'Little fictions'

Muziek als een warm deken

Elbow heeft een nieuwe plaat gemaakt met meeslepende en subtiele muziek die onder de huid kruipt. Melodieuze, veelal trage en gedragen nummers kenmerken het zevende album van de groep, waardoor het in het verlengde van zijn voorgangers ligt.

De release van ‘Little Fictions’ komt bijna drie jaar na ‘The take off and landing of everything’. In de tussenperiode maakte zanger en tekstschrijver Guy Garvey met ‘Courting the squall’ een soloplaat, trouwde hij en stapte drummer Richard Jupp na 25 jaar uit de groep om zich met andere projecten bezig te houden.

Het nieuwe album klinkt al van bij de eerste kennismaking heel aangenaam, is herkenbaar Elbow en groeit bij elke beluistering. De groep werd bij het grote publiek vooral bekend met langoureuze hymnes als ‘One day like this’ en ‘Lippy kids’, maar een dergelijk nummer staat niet meteen op ‘Little fictions’. Dat doet echter geen afbreuk aan de sterke songs.  

De warme, gepassioneerde stem van Garvey trekt op ‘Little fictions’ weer de meeste aandacht en Elbow doet opnieuw een beroep op zijn kenmerkende strijkers, die een belangrijke rol krijgen in de prachtige en hoopvolle openingssong ‘Magnificent (She says)’.  Op de plaat zijn ook twee zangkoren te horen die instaan voor de backing vocals.

Zonder vaste drummer in de groep (Richard Jupp werd voor ‘Little fictions’ vervangen door een sessiemuzikant en er werd gebruik gemaakt van een drummachine en loops) klinkt Elbow opmerkelijk genoeg ritmischer. Zo heeft ‘Gentle storm’ een lichte discobeat en drijft ‘Firebrand & angel’ op een aanstekelijk ritme.

Dat geldt ook voor ‘K2’, een nummer waarop de geëngageerde Garvey kritiek uit op de Brexit.  “Een pad vol bloed, snot en tanden, tot niemands glorie”, noemt hij de Britse uitstap uit de Europese Unie.

De acht minuten durende titelsong gaat over een sputterende relatie en eindigt in een wervelwind van violen. Garvey is intussen echter weer verliefd en de wereld mag dat weten. "Jij bent de reden dat ik adem", bezingt hij de liefde voor zijn vrouw, actrice Rachael Stirling, op ‘Trust the sun’, een nummer met minimaal pianospel en een van de vele hoogtepunten op de plaat.

Met ‘Little fictions’, een plaat die klinkt als een huis van vertrouwen en waarop rustige nummers de boventoon voeren, heeft Elbow weer een meesterwerkje afgeleverd.

Groepsfoto: Paul Husband    

Details Album
Album:
'Little fictions'
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • Magnificent (She says)
  • Gentle storm
  • Trust the sun
  • All disco
  • Head for supplies
  • Firebrand & angel
  • K2
  • Montparnasse
  • Little fictions
  • Kindling