Elbow, ‘The Take Off And Landing Of Everything’

Terug naar de roots

Ruim voor het verschijnen van 'The Take Off And Landing Of Everything', het zesde album van de band Elbow, werd er al druk gespeculeerd over de richting die band zou uitgaan met de nieuwe cd. Na hun laatste plaat 'Build A Rocket Boys' en de lange tour die daarop volgde, waren de mannen van Elbow even klaar. Zanger Guy Garvey verruilde zelfs voor enige tijd zijn geliefde Manchester voor Brooklyn, New York. Met een nieuwe manier van werken, waarbij niet alle bandleden steeds met elkaar in de studio zaten, steeg de nieuwsgierigheid ten top. Resultaat is een album dat verrast en terugkeert naar de roots van de Britse band. 

Meer dan ooit is 'The Take Off And Landing Of Everything' Garvey’s plaat. Het vormt een hommage aan gelukkige love stories, maar ook aan de stukgelopen relatie van de zanger zelf. “Was the universe in rehearsel for us?” mijmert hij in de bloedmooie uitgesponnen opener ‘This Blue World’. Als geen ander kan Garvey met een paar verbale kwaststreken dagelijkse gebeurtenissen en gevoelens omtoveren tot prachtige poëtische teksten.

Het wat pittigere ‘Charge’ en jazzy tweeluik ‘Fly Boy + Lunette’ maken onmiddellijk duidelijk dat het nieuwe album een magistrale plaat is. Het tweede nummer is zonder twijfel het moeilijkste. In het eerste deel treden overstuurde gitaren en blazers met elkaar in duel, terwijl halverwege dat alles plots verdwijnt en een akoestische gitaar in de plaats komt. Het verweven van beide nummers tot één is gedurfd en tilt Elbow tot een hoger muzikaal niveau.

Prijsnummer is zonder twijfel ‘New York Morning’. De single doet denken aan een muzikale zonsopgang, en vindt samen met de titelsong nog de meeste aansluiting bij Elbows vorige platen. De rest van het album is van een ander kaliber. De songs worden langzaam en zonder al te veel toeters en bellen opgebouwd. Sfeer en minimalisme primeren, en uitdagingen worden liever in de finesse gezocht. Luister maar naar ‘My Sad Captains’ en let op de repetitieve drums, een eenzame aanslag op de piano en de zacht troostende stem van Garvey. Strijkers laten de song warm aanvoelen, zonder té bombastisch over te komen. Klasse.

Nieuwe zieltjes zal Elbow niet winnen. Het publiek dat de band pas kent sinds 'The Seldom Seen Kid' kan zelfs afgeschrikt worden door het minder toegankelijke 'The Take Off And Landing Of Everything', terwijl fans van het eerste uur de terugkeer naar de roots net toejuichen. Hoe meer je de plaat beluistert, hoe meer het geheel van melancholische songs met spannende melodieën, breaks en scherpe randjes je zullen overtuigen.

Details Album
Band:
Elbow
Album:
The Take Off And Landing Of Everything
Jaar:
2014
Tracks:
  • This Blue World
  • Charge
  • Fly Boy Blue/Lunette
  • New York Morning
  • Real Life (Angel)
  • Honey Sun
  • My Sad Captains
  • Colour Fields
  • The Take Off and Landing of Everything
  • The Blanket of Night