Eagles of Death Metal, Pukkelpop 2016

Het vet is van de soep

We hebben Jesse Hughes en de zijnen al ontelbaar veel keren gezien. Zowel in clubs als op festivals. Vroeger, toen de terreur zijn weg nog niet naar de Bataclan gevonden had, hebben we Eagles of Death Metal al vurige optredens zien geven. We herinneren ons het concert in een zweterige Ancienne Belgique enkele jaren geleden: Jesse Hughes op het scherpst van de snee, Joey Castillo – ex-Queens of the Stone Age – sloeg als een dolleman op de drums, Brian O’Connor gleed over de rollende baslijnen en Dave Catching liet de corny gitaarsolo’s supercool klinken.

De tijden zijn echter veranderd. O’Connor verliet de band wegens ziekte en Castillo zocht ook andere oorden op. De twee werden vervangen door minder kleurrijke persona die zowel in The Bronx als in A Perfect Circle hun strepen hebben verdiend. Neem daarbij dat de conservatieve Hughes met zijn nogal controversiële uitspraken de laatste tijd regelmatig geviseerd werd door de media en je hebt een groep die een deel van zijn ziel verloren heeft.

We zijn nog steeds grote fan van Eagles of Death Metal, al is het maar omdat we ook Queens of the Stone Age een warm hart toedragen, maar wat we op Pukkelpop zagen, deed ons hunkeren naar vroeger. ‘I only want you’ klonk lekker vurig en was dankzij een gastrol van Brent Hinds van Mastodon een heel fijne opener, maar de set wilde nadien niet meer op gang komen. De band had een vreemde setlist met eerder midtemposongs (‘I love you all the time’) en liet zelfs songs als ‘Wannabe in L.A.’ en ‘I want you so hard (boy’s bad news)’ gewoon volledig varen. De David Bowie-cover van ‘Moonage daydream’ was ook niet om over naar huis te schrijven. Het veel te lang uitgesponnen ‘Speaking in tongues’ werkte vroeger wel, maar heeft ook zijn charme verloren. Er mag dringend weer wat gesleuteld worden aan de tekentafel van Eagles of Death Metal, want live gaat het jammer genoeg niet meer de goede kant op.

Details Concerten
Concert datum:
18/08/2016
Band:
Eagles of Death Metal