Double Veterans, ‘The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion’

Kort maar krachtig.

Double Veterans komt nu met zijn debuutplaat maar het is niet de eerste keer dat de bandleden hun neus aan het Belgische muziekvenster steken. Frontman/zanger/gitarist Lee Swinnen zou je kunnen kennen van Tubelight, terwijl Thomas Valkiers (gitarist) en Niels Meukens (drums) vroeger deel uitmaakten van The Crackups. Geen bassist hier. “Die klootzakken lopen toch altijd met de schoonste wijven weg” moet het threesome gedacht hebben. En we kunnen nu al zeggen dat dit voor ons toch geen gemis was in hun sound.

De plaat opent met de springerige singel ‘Beach Life’. Een aanstekelijke song die het zonder twijfel goed gaat doen op festivals en chirofuiven. Lee Swinnen mag zich met dit anthem aan hyperventilerende tienermeisjes verwachten de komende maanden. Met verdwaasde blik maar heftig meebrullend en hopeloos verliefd kijkend. Het is makkelijk in het oor liggende garagepop, maar wij kunnen dit wel hebben. Dat er een ietwat simpele tekst onderligt deert ons niet. Garagerock/pop is niet gediend met diepe bepeinzingen. Het moet gaan over goedkoop bier, wiet, blonde meisjes met paardenstaarten en zand tussen je hotdog.

De band grossiert op deze plaat in energieke, catchy rock met gevoel voor melodie, op ongewassen gitaren, een sterke stem – veelvuldig in harmonie met de anderen -  en de goesting om dikwijls eens een onbekende afslag te nemen. Die afslag mag zelfs al eens dieppaars kleuren en bezaaid zijn met paddenstoelen. Om maar te zeggen dat er dikke snuif psychedelica terug te vinden is op deze plaat. Luister maar eens naar ‘Messenger Dead Message Alive’ om te horen wat wij bedoelen. Maar het kan evengoed een stinkende achtersteeg zijn bezaaid met gebroken glas en onguur volk. Dat is toch waar ‘Loaded Gun’ óns brengt. Hoe het met u zit hoeven wij niet per se te weten, maar wij willen er toch nog aan toevoegen dat wij de geest van The Butthole Surfers door de song hoorden rondschoppen. Nu we het toch over invloeden hebben: wij dachten bij ‘Strange Girl’ plots dat wij ‘About a Girl’ van Nirvana hoorden. In het begin dan toch. Met die songtitel lijkt dat ons alvast een mooie hommage. En over titels gesproken. Kunnen wij ergens lid worden van die ‘brotherhood’?

Dus alweer een goede release van eigen bodem. Wij denken dat 2014 een grand cru jaar wordt als het op Belgische muziek aankomt. En wij denken ook dat wij ons binnenkort naar het dichtstbijzijnde concert van Double Veterans zullen reppen. Om wat bier te morsen over meisjes met paardenstaarten. 

Details Album
Album:
The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion
Platenmaatschappij: FONS Records
Jaar:
2014
Tracks:
  • Beach Life
  • Nightshopper
  • Strange Girl
  • Messenger Dead Message Alive
  • Jerk
  • BEEP!
  • Loaded Gun
  • Diamond Ring