Dead High Wire, 'Satellite state brain drain'

IJzige postpunk met ambitie

Een tijdje geleden al bracht het Antwerps-Mechelse postgaragepunktrio Dead High Wire een nieuwe ep uit onder de naam ‘Satellite state brain drain’. Een plaat met evenveel nummers als woorden in de titel. Sinds kort zijn ook twee van deze tracks uitgebracht op 7 inch vinyl: ‘The Germans’ en ‘Defectors’. Nummers die trouwens zijn opgenomen bij niemand minder dan Pascal Deweze (je weet wel, de man achter het ter ziele gegane Sukilove) in zijn Studio Jezus. Postpunk met ambitie van eigen bodem dus: reden te meer om ons oor wat dichter te luister te leggen.

Rauwe new wave en postpunk trekt als een rode draad doorheen het album. Beide nummers die op de 7 inch zijn uitgebracht klinken misschien iets te netjes voor het genre, maar dat doet niet af aan de sfeer die ze oproepen. ‘The Germans’ heeft met haar iteraties veel weg van een paranoïde marslied doorheen een industrieel landschap. De opgekropte agressie in ‘Defectors’ creëert een harder nummer dat blijft boeien door de drie heerlijke noten die telkens weer de zang aankondigen.

De tweede helft van de ep is verzilverd in de Antwerpse Studio Dhadha. De apocalyptische sfeer van de plaat blijft behouden, maar vanaf ‘The grey zone’ gaat het tempo de hoogte in en ligt de focus meer op punk. Intelligente punk welteverstaan, die zonder moeite verder druipt naar de psychedelica van ‘Chains’. We krijgen niet genoeg van dit bijna zes en een half minuten durend slot met een riff die je hoofd doet tollen. De draad in het album is ondertussen bloedrood geworden.

‘Satellite state brain drain’ geeft je het gevoel alsof de wereld op een ijzige manier aan haar eind komt. Achter de angst en paranoia blijft echter ruimte voor reflectie en de kans om al je frustraties uit te schreeuwen. Graag meer van dit, zodat we binnenkort Dead High Wire’s eerste full album kunnen bespreken!

Details Album
Album:
Satellite state brain drain
Platenlabel: Kinky Star Records
Jaar:
2016
Tracks:
  • The Germans
  • Defectors
  • The grey zone
  • Chains