Dans Dans - 'Sand'

We hebben ernaar uit gekeken: het nieuwe album van Dans Dans. ‘Sand’ is de vierde bevalling op vier jaar tijd van gitarist Bert Dockx, bassist Frederic Jacques en drummer Steven Cassiers.

Dans Dans maakt opwindende psychedelische rock met de verkennende vrijheid van jazz, maar is rock noch jazz. Hun emotionele muziek heeft iets bluesy, maar is geen blues. Het is muziek die we niet kunnen onderbrengen in een vakje en die we alleen maar kunnen ondergaan. Wie deze groep ooit live zag, weet wat een belevenis het is om meegezogen te worden in hun originele instrumentale draaikolk.

Elke song op ‘Sand’ biedt de solide onderbouw van bas en slagwerk, gecombineerd met de zweverige, mysterieuze gitaar van Dockx: soms dreigend, maar tegelijk subtiel, soms speels, maar ook serieus. 

Opener ‘Tv dreams’ neemt je, na het electronische en mysterieuze begin, langzaam mee in de kelder van het Dans Dans universum. In een sfeer die aan Twin peaks herinnert, komt de gitaar vanuit de verte naar je toe gewandeld. Ze heeft je al vlug bij je nekvel, maar na een tiental minuten zet Dans Dans je weer mooi af waar je vandaan kwam. Of toch niet?

Wat later wordt een nummer van Ennio Morricone gecoverd. ‘Chi Mai’ wordt hier ontdaan van zijn oorspronkelijke en zwaardere arrangement, maar wordt daarom zeker niet met minder emotie gespeeld. Dans Dans maakt er aldus een eigen nummer van.

In het prachtige ‘Close your eyes’ bevind je je in een desolaat landschap, eenzaam met een bluescassette in de speler van een defecte oldtimer. Je kan je enkel afvragen of je daar echt wel redding ziet opdagen aan de zinderende horizon.

‘Vluchtheuvel’ is dan weer een ander verhaal.  In het drukke en jachtige verkeer is die kleine vluchtheuvel echt wel een toevluchtsoord; een vluchtheuvel die je hoort.

Met ‘Thieves’ zit je midden een western, hoefgetrappel inbegrepen.  Subtiel ook hoe de percussie antwoordt op de aangeslagen gitaarakkoorden.

Het fragiele ‘Rumour’ maant je aan tot rust en doet dat zelfs letterlijk met een sample van Hitchcock: “Sit Down”.

Ook op deze vierde plaat is de muziek van Dans Dans heel herkenbaar. Misschien dat ‘Sand’ wel iets dromeriger is dan zijn voorganger, maar voor de rest verschilt dit album niet zo veel van ‘3’. Maar dat hoeft toch niet als ook die vorige cd al uitstekend was?

Details Album
:
Jaar:
2016
Tracks:
  • TV dreams
  • Feline
  • Chi Mai
  • Close your eyes
  • Vluchtheuvel
  • Remnant of a dream
  • Cargo
  • Thieves
  • Rumour