Dans Dans, Handelsbeurs Gent

Topconcert

Het publiek was talrijk afgezakt naar de Gentse Handelsbeurs om het voorlaatste concert van Dans Dans in 2016 mee te maken. Het trio met Bert Dockx, Frederic Lyenn Jacques en Steven Casiers heeft de voorbije maand zijn vierde plaat ‘Sand’ voorgesteld in onder meer Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Nu sluiten ze dit eerste deel van hun tournee in eigen land af.

Als Dans Dans op plaat reeds een unieke luisterervaring garandeert, dan doen ze dat zeker ook live.  Hun concerten verrijken de muziek aanzienlijk. Wie dus nog niet helemaal overtuigd zou zijn van de platen, moet Dans Dans zeker eens live aan het werk zien om overstag te gaan.

Het is bijzonder hoe deze drie topmuzikanten je kunnen meevoeren in hun instrumentaal universum met invloeden van rock, jazz en ja, zelfs western. Daarvoor zijn ze niet afhankelijk van interactie met het publiek of speciale lichteffecten want beide zijn nagenoeg afwezig in hun optredens. Het is echt wel het sublieme samenspel van bas, drums en gitaar, vol gevoel en verrassende wendingen, dat je verleidt van voorspel tot hoogtepunt.

De setlist bestaat hoofdzakelijk uit nummers van de laatste cd ‘Sand’. Het caleidoscopische ‘TV dreams’ is zo’n nummer dat je aandacht opeist en tien minuten moeiteloos vasthoudt. ‘Close your eyes’  doet wat de titel zegt terwijl Dockx je oren streelt maar het ook niet nalaat je terloops te kietelen. Prachtig ook hoe de drie instrumenten communiceren. ‘Cargo’ en ‘Thieves’ illustreren eveneens dat de uitkomst van die optelsom soms méér dan drie kan zijn.  Een prachtig basfundament trouwens van Frederic Jacques in 'Thieves'.

Ook het opwindende ‘Vluchtheuvel’ krijgt het publiek vlotjes mee naar de zinderende finale. Bij nog andere songs zou je denken dat de gitaar verloren loopt in het decor van bas en drums, tot blijkt dat Dockx toch wél je gids is die je virtuoos naar de juiste bestemming brengt. Het gevoel van surfen zonder vallen.

De positieve respons doet Dans Dans herhaaldelijk bissen.  Het subtiele ‘Au hasard' is één van de encores, die kan tellen als verhaaltje voor het slapengaan. We kunnen dus alleen maar dankbaar zijn dat we aan het einde van het schitterende concertjaar 2016 nog zo'n orgelpunt mochten beleven.  Dank u Dank u, Dans Dans.

Details Concerten
Concert datum:
22/12/2016
Band:
Dans Dans
Concertzaal: Handelsbeurs Gent
Jaar:
2016