Dans Dans, De Roma Borgerhout

Verrassend, hypnotiserend, subliem

Dans Dans is gezegend met wat zowat de meest misleidende groepsnaam sinds The Tallest Man On Earth moet zijn. Dit gezelschap met Bert ‘Flying Horseman’ Dockx op gitaar, Steven Cassiers (Dez Mona) op drums en Frederic Jacques (Lyenn, Mark Lanegan Band) aan de bas speelt namelijk een uiterst begeesterende instrumentale fusion van garagejazz, psychedelische blues en soundtracks bij meer dan één ingebeelde film noir. Net als je denkt door te hebben hoe je moet dansen op dit wonderlijke geluid, slaat de band wéér een verrassende zijweg in. Proberen te volgen staat gelijk aan een heupfractuur riskeren.

Zo was het ook in De Roma in Borgerhout. Dans Dans houdt het mysterieus door quasi in het halfduister te staan musiceren, en de opbouw van de liedjes – eigen songs en bewerkingen van onder meer Sun Ra, Charles Mingus en David Bowie – voor zichzelf te laten spreken. Groove na groove en laag na laag raak je verder in de ban, tot de groep je even uit je trance haalt door een onverwacht effect in te zetten. Dat kan een huilende gitaarsolo zijn, maar evengoed een ongewoon drumpatroon of afwijkend gepluk aan de bas. Wij hebben ooit leerkrachten gehad die je minder goed bij de les konden houden.

Als het publiek al niet in vervoering raakte door enkel het muzikale gedeelte, dan was er het sublieme surplus van de visuals. Op een gigantische backdrop werd de band in de meest hypnotiserende gedaanten weergegeven door middel van solarisatie. Dat is een fotografisch effect waarbij de kleurentoon van de negatieven omgekeerd worden weergegeven, zoals dat bijvoorbeeld ook in de iconische videoclip van David Bowie’s ‘Ashes to ashes’ het geval was. Als begeleiding bij de afwisselend zinderende en ingetogen muziek van Dans Dans kon het zéker tellen.

Een leuke extra die de band na het concert op zijn Facebookpagina postte, is dat het concert in De Roma op cassette (jawel!) is opgenomen. Indien de geluidsopnamen door de goed overtuigend genoeg worden bevonden, dan krijgt het optreden een officiële release. Dat is iets om naar uit te kijken, want de enige valse noot was eigenlijk het moment waarop er door de organisatie al bloemen aan Dans Dans werden uitgedeeld, terwijl ze gewoon dachten het podium even te verlaten om nadien nog een meer dan verdiende bisronde af te ronden… Een kleine smet op een verder perfecte avond.

Details Concerten
Dans Dans_De Roma
Concert datum:
15 december 2013
:
Jaar:
2013