Dans Dans - Dans Dans

Indrukwekkend intens

Het broeit in de Belgische ondergrond. Voor een keer zitten Rudy Trouvé of Mauro Pawlowski niet in het complot, maar wel drie jonge namen. Drie jonge en koppige artiesten - Lyen, Bert Dockx (The Flying Horseman), Steven Cassier (Dez Mona) - die het voorbije jaar zichzelf even te ongemerkt in de schijnwerpers plaatsten.

Ook Dans Dans is koppig. En dat vieren ze door een debuut uit te brengen dat enkel als vinyl beschikbaar is, op slechts tweehonderd exemplaren met maar liefst vijf herinterpretaties van vreemde klassiekers en één eigen Bert Dockx-schrijfsel, 'Waterpoort'.

Laat ons door de onherkenbaarheid van de klassiekers en de gemene virtuositeit van het trio alvast de eerste superlatieven bovenhalen. Wat Dans Dans hier ten gehore brengt is buitengewoon fenomenaal. Met vooral de gitaarcapriolen van Bert Dockx als memorabel, langdurend hoogtepunt. Het trio durft uit te pakken met de wereldvreemde mengeling van free jazz, psychedelische blues, rock-'n-roll, drones en oude stemopnames; elementen die elk een bezwerende tango des doods vechten om gehoord te worden. Tot bloedens toe.

'Freedom suite pt2' van Sonny Rollins opent met een aan dEUS herinnerende stemsample om al gauw te veranderen in een vettige en smerige, oerdegelijke bluesrocksong. Met deze relatief makkelijke binnenkomer wordt de basis gelegd voor het bij Nick Drake gehaalde, wondermooie 'River man' dat in de versie van Dans Dans al gauw uitmondt in een acht minuten durend freejazzmoment waarin vooral weer Bert Dockx de leidende rol op zich neemt. Of is het lijdende? Want wat Bert hier neerzet, is zeer zeker niet vingervriendelijk, maar doorleeft en mysterieus.

'Waterpoort' is de vreemde eend in deze collectie songs. Geen jazz of psychedelische blues, maar groteske rootsrock die in de intro met de stemsample herinnert aan deltablues om dan een monster van een song te worden die zich rond eenzelfde melodieuze riff verveelt en hondsdol gromt. Frivoler klinkt het op het bij Sun Ra geleende 'El is a sound of joy'.

De vreemde afsluiter 'Laquidity' is de langzame uittocht van een moegespeelde jazzbluesband die nog een laatste keer uitbarsten wil. Het perfecte einde voor een intens debuut als 'Dans dans' dat niet alleen de band maar ook de luisteraar uitput omdat schoonheid niet altijd in melodieën wordt gevonden, maar soms ook in de kracht en de puurheid van de songs en de muzikanten. En dan zou Dans Dans live nog beter zijn.  

Details Album
Album:
Dans Dans
Platenlabel: Bestov
Jaar:
2012
Tracks:
  • Freedom Suite Pt. 2
  • River Man
  • Waterpoort
  • El Is A Sound of Joy
  • Misterioso
  • Lanquidity