Daniel Docherty, 'Life is what you make of it'

Rugzak vol lekkers

De faam van de Schot Daniel Docherty steeg traag, maar duidelijk dankzij het busken. Als rondtrekkend straatmuzikant, gewapend met enkel een gitaar en een heerlijke bladgouden stem, wist hij op pleinen en straathoeken een schare fans op te bouwen. Docherty’s groei kende eind 2016 een flinke boost toen Jan Douwe Kroeske van het legendarische 2MeterSessies hem uitnodigde voor een opname van het programma, dat intussen is getransformeerd in een internetplatform.

De gerenommeerde presentator zag wel wat in de pure, eenvoudige folkliedjes die Docherty te berde bracht. En terecht. Wat de singer-songwriter krap een jaar later op zijn nieuwe EP ‘Life is what you make of it’ laat horen, benadert het level waarin de George Ezra's en Ben Howards van deze wereld meespelen. ‘Hold me’ begint met een minuut sensueel gitaarspel van Docherty, waarna de song zich ontvouwt en er zich een deugddoend contrast afspeelt. De melodie is best wel upbeat te noemen, terwijl de titel het zelf al weggeeft: ‘Hold me’ gaat over die ene andere persoon die Docherty niet zomaar mag dumpen.

Meer pijn en verdriet vinden we terug in het titelnummer. Het verhaal achter dit hartverscheurend mooie lied is dat van een oude dementerende man die wacht op zijn vrouw om terug te keren. Door de progressie die dementie jammer genoeg maakt, wordt het uit elkaar halen van de twee noodzakelijk.

‘The weather’ focust op de vroegste fase in een relatie waarin het letterlijk en figuurlijk aftasten is. Alles is glorieus en vlinders willen het liefst uit je buik breken, tot er zich een hevige storm aandient in de vorm van een karaktereigenschap, argument… die je weer even van je wolk haalt.

Daniel Docherty weet het allemaal te verpakken in popliedjes waarin de akoestische gitaar centraal staat, maar waarin ook op het gepaste moment piano en strijkers opduiken. Jaren oefenen op pleintjes in Glasgow en ver daarbuiten hebben van hem een virtuoze fingerpicker gemaakt. Iemand die je live wil aanschouwen. Met deze EP sleurt Docherty sowieso een rugzak vol lekkers mee het podium op.

Details Album
Daniel Docherty_Life is what you make of_cover
Album:
Life is what you make of it
Platenfirma: PIAS
Jaar:
2018
Tracks:
  • Hold me
  • Life is what you make of it
  • The weather
  • Imagining love