Damon Albarn, Rock Werchter 2014

Overrompelend

Vorig jaar was Damon Albarn nog heer en meester van Rock Werchter. Samen met Blur leverde hij het beste concert van het hele weekend af, maar iets zegt ons dat zijn doortocht in de KluB C gisteren ook erg lang zal bijblijven. Damon Albarn bracht eerder dit jaar het geweldige ‘Everyday robots’ uit: een soloplaat die anders klinkt dan wat hij al gedaan heeft. Nu ja, als we het met één van zijn projecten moeten vergelijken, dan leunt het nog het dichtst aan bij Gorillaz.

De Britse zanger bracht The Heavy Seas – met onder andere gitarist Jeff Wooton en keyboarspeler Mike Smith van Gorillaz – mee als zijn begeleidingsband en nam ons anderhalf uur mee op een trip door zijn carrière. Naast nieuw werk uit zijn soloalbum kwamen maar liefst zes nummers van Gorillaz aan bod. Het donkere ‘Tomorrow comes today’ werd al vroeg ingezet en klonk erg gevaarlijk. De overstuurde baslijn dreunde als een bulldozer. De band ademde ook een cool uit waar veel bands na jaren samenspelen nog steeds mee worstelen. 

Het solowerk van Damon Albarn stond ook als een huis: ‘Hostiles’ is ingetogen pracht en praal en tijdens ‘Photographs (you are taking now)’ krijgen we spontaan kippenvel. De song wordt voorafgegaan door een stukje swingpiano dat we herkennen, maar niet meteen weten te plaatsen. ‘I love Jacques Brel. I know this isn’t Jacques Brel, but they ripped it off’, besluit Damon Albarn als hij z’n swing afrondt. 

Hoogtepunten? Te veel, want zowel een verschroeiende ‘Kids with guns’ als de Blur-song ‘All your life’ weten ons erg te bekoren. Toch één hoogtepuntje? Vooruit dan: ‘Clint Eastwood’ wordt ingezet met de welbekende melodica-intro en nog voordat de song goed en wel begint, staat de tent al op zijn kop. Zelden zo’n overrompeling gezien. Damon Albarn is de voorlopige koning van Rock Werchter. Dit wordt moeilijk om te overklassen.

Details Concerten
Band:
Damon Albarn