Crowd of Chairs, ‘Fuck fuck fuck’

Driewerf fuck

Live Fast Die Young is naast een biografie van James Dean en de titel van enkele punksongs ook een Gents boekingskantoor, annex platenlabel. Dat laatste luik van LFDY brengt nu de debuutlangspeler van Crowd of Chairs uit. Dit trio, eveneens uit Gent, bestaat voor twee derde uit het helaas ter ziele gegane Deer, versterkt met de drummer van Youff, nog zo’n Gentse band. Ja, er zit iets in het Gentse water en het is straf spul.

Crowd of Chairs won in 2015 De Beloften, een muziekconcours georganiseerd door Democrazy en loste datzelfde jaar ook al een EP. Zij haalden hun naam uit een Liars nummer en we kunnen wel wat parallellen zien tussen beide bands: ze steken beiden een middelvinger uit naar wat wie dan ook muzikaal van hen zou kunnen verwachten. Bij Crowd of Chairs zijn dat er zelfs drie.

Als je denkt dat de band je bij opener ‘For’ in slaap wil sussen met de narcotische zang en de atmosferische drum/bas dynamiek: dream on, want na een kleine drie minuten word je bij je nekvel wakker geschud door psychopathisch geschreeuw tegen withete atonale gitaren. Opengesperde ogen zijn uw deel. Oren ook.

Noiserock, daar worden ze gemakkijkheidshalve wel eens in ondergebracht. Niets mis mee maar wij vinden dat bands als Crowd of Chairs grenzen uitrekken en derhalve moeilijk te catalogeren zijn. Geen erg, als we zo graag labels wilden plakken dan waren we wel in een supermarkt gaan werken. Het klinkt allemaal rauw, bruut en instinctief.

De songs zijn uitgetekend in grofborstelige texturen, zonder zich om kop of staart te bekommeren. De gitaar snijdt zich meestal als hete ijzerdraad door je heen, terwijl bas en drum de sound deftig oppompen. De band creëert met deze plaat een dijkbreuk van herrie en de wil om het gat te dichten ontbreekt. Als wij een referentie mogen aanhalen dan zou dat El Yunque zijn. Nog zo’n bende compromisloze Belgen.

Denk nu niet dat je met hersenloos geram of gepiel te maken krijgt. Integendeel. Check ‘Ibogain’ of ‘We didn’t think this through’ en ontdek de melodische kant van Crowd of Chairs. But not as you know it. Maar het merendeel van de songs zijn lappen rauwe, manische motherfuckers die je met graagte en psychotisch uit de ogen kijkend onderuithalen. Wij ondergaan het met evenveel graagte.

Crowd of Chairs schudt de kussens in de knusse muzikale zetel op met tegendraadsheid. Zet u er gerust bij. 

© Foto's: Britt Adams

Details Album
Concert datum:
03/10/2017
Album:
Fuck Fuck Fuck
Platenmaatschappij: Live Fast Die Young
Jaar:
2017
Tracks:
 • For
 • Ibogaine
 • Transister yr Sister
 • (Got No) Get Up And Go
 • Limit
 • Crowds Suck Me Dry
 • We Didn’t Think This Through
 • Paperguts
 • Master Of My Split Persona
 • Saran Plastic
 • Tunnelvision