Courtney Barnett, 'Tell me how you really feel'

Wrange observaties verpakt in heerlijke grungepop

Drie jaren geleden waren wij helemaal weg van het debuut van de Australische Courtney Barnett. Haar jachtige indie vol huis-tuin-en-keukenobservaties als metafoor voor dieper liggende problemen was een ware verademing. Vooral ook omdat Barnett wegblijft van de geformatteerde pop. Wat ze doet, is een frisse variant op Nirvana, Pixies, de vroege PJ Harvey en Magnapop. Het legt haar geen windeieren. ‘Sometimes I sit and think, and sometimes I just sit’ staat wereldwijd als een kunststukje te boek, andere indiehelden als Kurt Vile werken maar wat graag met haar samen, en de festivals laten haar de broodnodige rock op de affiche brengen.

Het succes kent ook een keerzijde. Courtney Barnett probeert net als elke twintiger haar menselijke relaties te onderhouden, wat met een hels tourschema geen sinecure is. Dat leven is wel een bron van inspiratie voor nieuwe, soms wrange observaties, die tot een excellent nieuw album, ‘Tell me how you really feel’, hebben geleid.

Als geen ander weet Courtney Barnett haar persoonlijke besognes tekstueel om te zetten tot iets universeels. In ‘Nameless, faceless’ moeten de internettrollen eraan geloven. Ze vermomd het thema met Pixiesachtige gitaarsolo’s en catchy backing vocals, maar de tekst liegt er niet om: “Men are scared that women will laugh at them / Women are scared that men will kill them”. Het lied is trouwens ook een knipoog naar ‘Endless, nameless’, het verborgen nummer op Nirvana’s ‘Nevermind’.

In een andere vooruitgestuurde single, ‘City looks pretty’, gaat het van “Friends treat you like a stranger / and strangers treat you like their best friend / One day, maybe never / I’ll come around.” Dichter bij de stresslevel die iedere hardwerkende twintiger en dertiger kent, kan je moeilijk komen. Dat het allemaal weegt op Courtney Barnetts liefdesrelatie met muzikante Jen Cloher blijkt elders: “Walkin’ on eggshells gets tiring” zingt ze, “pullin’ teeth, white knucklin’/ ’N I don’t wanna hurt your feelings/ So I say nothing.”

Tekstueel is ‘Tell me how you really feel’ dus zeker wat zwaarder op de hand, maar voor wie niet zo op lyrics gefixeerd is, is er weinig nieuws onder de zon in Courtney Barnett-land. Het is lekker hoofdschudden op deze grungepop, die haar plaats aan de top moeiteloos doet consolideren.

Details Album
Courtney Barnett_Tell me how you really feel_cover
Band:
Courtney Barnett
Album:
Tell me how you really feel
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • Hopefulessness
  • City looks pretty
  • Charity
  • Need a little time
  • Nameless, faceless
  • I'm not your mother, I'm not your bitch
  • Crippling self-doubt and a general lack of confidence
  • Help your self
  • Walking on eggshells
  • Sunday roast