A Clean Kitchen Is A Happy Kitchen, ‘The History of Music: a Mosaic’

En de kuisploeg is goed

A Clean Kitchen Is A Happy Kitchen is een psychedelisch noise combo met Craig Ward, Butsenzeller en Paul Lamont.

Op deze plaat is vooral de invloed van freejazz grootheden als John Coltrane of Ornette Coleman duidelijk hoorbaar. Maar dan met een leren jekker aan en een fles Jack in de hand.

Al bij de opener hoor je de drang naar muzikale vrijheid waar bovengenoemden de krijtlijnen van uittekenden. Een vette groove houdt de song enigszins strak aan de leiband. Vooral de drums van Butsenzeller doen hier dienst als de mortel. En dat zal doorheen het volledige album zo zijn.

‘My Sinister Trousers’ heeft een onheilspellende gitaar in de hoofdrol. De rollende bas en stuwend drumwerk drijven de song voort. Naar waar juist weten wij ook niet, maar het is er goed toeven, dat wel. Het is een beetje als met een stuk in uw kloten aan de je voordeur staan. Je vindt het sleutelgat niet maar je bent sowieso zeker dat je aan de juiste deur staat.

‘Patronise’ heeft een ‘zanglijn’ die zowel aan Beefheart als aan de begindagen van dEUS of Moondog Jr. doet denken. Het heeft iets sinister, alhoewel wij moeten toegeven dat wij er – zonder de teksten bij ons digitaal reviewexemplaar – weinig van konden opmaken. Of ligt het aan die kapotte megafoon waarvan de batterijen ver leeg zijn en die dienst doet als micro? Wij hoeven die tekst hier niet per se te begrijpen. We voelen hem krassen trekken op onze rug.

‘Floyd is Warped’ is door zijn losse, vette bas en het hoekige gitaargeluid een song die Steve Albini zou kunnen geschreven hebben voor zijn band Shellac. Weliswaar na een fles Slivovitsj soldaat te hebben gemaakt. Voor ons één van de beste songs op het album.

De titelsong is pure freejazz geschoeid op de rockleest. Het spat alle kanten uit met dissonante blazers, elektronisch gefriemel en heel vet drum – en baswerk. Het is een track die energie vraagt en je hapt dan ook naar adem als de song over is.

Afsluiter ‘Bedbugs’ laat het rappe tempo en het gefreak achterwege en doet ons op een rustige manier uitgeleide.

Dit is niet de makkelijkste plaat die wij de laatste tijd hoorden. Maar het is geen moeilijkdoenerij of elitair muzikaal geneuzel. Ver van. Het is een heel aardse plaat die de grenzen van de rock alweer wat uitrekt. Het is muzikale vrijbuiterij op een trip waar wij heel graag in meestapten.

Mogen wij ook nog eens een pluim in het gat van Jesus Factory steken, om na Angels Die Hard terug een vette plaat van eigen bodem (wij hebben Craig Ward intussen al aan onze Belgische boezem gedrukt) op ons los te laten. Laat ze maar komen.

 

Details Album
Platenmaatschappij: Jezus Factory Records
Jaar:
2014
Tracks:
  • Innocence Fading
  • My Sinister Trousers
  • Patronise
  • Brown
  • Floyd Is Warped
  • Yellow
  • The History of Music: A Mosaic [Part 6]
  • Bedbugs