Chantal Acda, 'The sparkle in our flaws'

Elke noot telt

Chantal Acda is zo’n naam uit de muziekwereld die je kent zonder dat je precies weet waar je ‘m voor het eerst oppikte. Haar curriculum vitae kan dat ongetwijfeld verklaren, want met Isbells, Sleepingdog, Marble Sounds en True Bypass leest dat als een mooie doorsnede van het meer melancholische genre. Met ‘The sparkle in our flaws’, haar tweede soloalbum, maakte ze een spaarzaam gearrangeerde plaat die recht naar het hart van de luisteraar gaat.

‘The sparkle in our flaws’ is een zachte plaat, zowel qua volume als qua onderwerpen. Over voorzichtig spel op gitaar zingt Acda met haar warme stem over aanvaarding, zorgen voor een ander en leren leven met jezelf en je mindere eigenschappen. ‘Homes’ is een emotionele opener en bloeit op prachtige wijze open. Je thuis draag je in jezelf, is de boodschap die ons net geen traan doet wegpinken. De openingsnoten van ‘The other way’ deden ons dan weer even denken aan Sufjan Stevens, en misschien gaat die vergelijking ook wel op voor de aanpak. Ook bij Acda hebben we immers het gevoel dat ze haar ziel op tafel legt.

Op Radio 1 vertelde ze onlangs dat ze liefst niet te veel drukte op haar platen wil, en ze nam dan ook geen noot te veel op. Die werkwijze laat de nummers ademen, en vergroot te impact wanneer de registers wél helemaal opengaan. Titelnummer ‘The sparkle in our flaws’ is een van de zeldzame momenten waarin Acda een geluidsmuur optrekt, gebouwd met een klein koortje en lieflijke violen die almaar meer dissonant worden. Sigur Rós schemert even door.

Het enige nadeel aan ‘Flaws’? Je kunt je een beetje verliezen in deze plaat. Alle nummers baden in een gelijkaardige sfeer en na enkele luisterbeurten zien we de bomen niet meer helemaal door de melancholische waas die de nummers opwekken. Maar wel kunnen wel zeggen dat het in die mist aangenaam vertoeven is. 

Details Album
Concert datum:
1/11
Band:
Chantal Acda
Album:
'The sparkle in our flaws'
Platenlabel: Glitterhouse Records
Jaar:
2015
Tracks:
  • Homes
  • Everything and everyone
  • Games
  • The other way
  • The sparkle in our flaws
  • Up and down
  • Minor places
  • Still we guess