Carmody, 'Five kinds of loveless'

De warmte van gepolijste pop

Wie houdt van muziek die authentiek is in haar nieuwheid, doet er goed aan zijn oren naar Zuid(oost)-Londen te richten. Jong talent als Puma Blue, Oscar Jerome, Carmody en Tom Misch treden er in de voetsporen van Sampha en King Krule door verschillende stijlen te combineren en er een eigentijdse draai aan te geven. South of the river, daar is het te doen.

In intieme sets in Leffinge en Amsterdam stelde de Londense Carmody pas nog haar muziek voor. Dat die toen al vertrouwd in de oren klonk, zonder ze ooit gehoord te hebben, hoeft niet te verbazen – we kregen stuk voor stuk sterke popsongs waarvan er vijf het voorbije anderhalf jaar als singles werden gelost. Het zijn die singles die Carmody nu, als opvolger van ‘Out to sea’ uit 2014 (met Tom Misch) en solodebuut ‘Skin’ uit 2016, heeft verzameld op de ep ‘Five kinds of loveless’. Een bundeling liefdesliedjes, of toch het gebrek daaraan.

Opener ‘Like that’ begint als een atmosferisch popnummer met krachtige maar zalvende vocals, dat in de verte aan Dido of London Grammar doet denken. Zelfs wie liefst zo snel mogelijk wegloopt van popmuziek, dreigt toch meegesleept te worden, al is het maar door de aanstekelijkheid van de nummers. Maar het helpt dat de muziek gelaagd is met melancholie en een (binnen het genre) bijzonder stevige productie van whizkid Jasper Tygner. Dat alles kunnen we ook zeggen over ‘The light of me’, het oudste nummer van de vijf, dat de toon zet voor de dansbaarheid van de ep.

Het is moeilijk om een echt hoogtepunt uit deze vijf songs te kiezen, maar laat het misschien ‘Missing’ zijn. Dat nummer is gebaseerd op een gedicht, op zijn beurt gebaseerd op een droom, en is naar eigen zeggen een lied voor iedereen die zelf ook nog steeds over iemand droomt. De warme saxofoon werd ingespeeld door Laura Misch, zus van – en het vroegere artwork werd door moeder Polly Misch verzorgd. De intimiteit van die bezetting horen we ook terug in de hele ep en brengt ons, bijvoorbeeld in het zwoele ‘Before you knew me’, terug naar ouder werk van Jessie Ware.

Met ‘The way of your love’ gaat Carmody’s dans ten slotte over in een rustige ballad die vanaf de helft romantisch en sensueel wordt. En daarmee brengt ze, hetzij met meer explosieve zang, waar pakweg Rhye aan voorbijging: intieme sophistipop met de nodige punch, oftewel warmgepolijste songs met gewoonweg coole productie.

Details Album
Band:
Carmody
Album:
Five kinds of Loveless
Platenlabel: Impavid Records
Jaar:
2018
Tracks:
  • Like that
  • The light of me
  • Missing
  • Before you knew me
  • The ways of your love