Bryan Ferry, 'Olympia'

De mayonaise pakt niet

Het zal wel een teken van de tijd zijn: niet de platenbak van onze ouders, maar wel eclectische dj-sets van 2 Many DJ’s en The Glimmers maakten ons vertrouwd met de hits van Roxy Music, en bij uitbreiding die van de charismatische frontman Bryan Ferry (als soloartiest). Heerlijk hoe de man er telkens in slaagt op een eigenzinnige manier pop, rock en new wave naar zijn fluwelen hand te zetten. Recentelijk zijn daar nog r&b en zelfs dance bij gekomen. Denk maar aan de heerlijke clubtrack ‘You can dance’, geproduceerd door DJ Hell, die onlangs nog radioland kleurde.

 

Enige teleurstelling maakte zich dan ook meester van ons toen bij de eerste luisterbeurt bleek dat ‘You can dance’ op ‘Olympia’ een glampopnummer is geworden. 'Bryan Ferry speelt op veilig', noteerden we toen. Ondertussen zijn we bijgedraaid: ‘You can dance’ sleurt ons keer op keer de plaat in. ‘Alphaville’ klasseren we ook onder de toppers: keer op keer knippen we bij dit nummer spontaan met de vingers. Daarna komen we echter in wisselvallig gebied. ‘Heartache by numbers’, een samenwerking met Scissor Sisters, bedoelt het even goed als onze oma die ons jaarlijks met Kerstmis gebreide sokken cadeau doet, maar na zevenendertig passages voelt het lied nog steeds even gekunsteld aan. Ook de Tim Buckley-cover ‘Song to the siren’ is in hetzelfde bedje ziek. Een schare stermuzikanten (onder wie Nile Rodgers van Chic, Jonny Greenwood van Radiohead, David Gilmour van Pink Floyd en Brian Eno himself) leveren een beklijvend geluidenpakket aan, dat door Ferry zelf gefnuikt wordt. De man raakte met de tijd blijkbaar heel wat glam uit zijn stem kwijt.

Op enkele andere nummers lukt die manier van werken wel. ‘Shameless’ bijvoorbeeld. Deze door Groove Armada geproduceerde zweverige dancetrack is veruit het spannendste dat ‘Olympia’ siert. ‘BF Bass (ode to Olympia)' kunnen we ook wel pruimen. Op deze eightiesfunksong contrasteert de tegenwoordig dus vrij monotone voice van Bryan Ferry schitterend met een stel hitsige r&b-achtergrondzangeressen. Wat hadden wij graag wat meer van dergelijk experiment op ‘Olympia’ gezien, zeg.

Deze plaat bevat dus enkele erg sterke nummers, maar het predikaat ‘topper’ geven we toch liever aan een andere. Een quote van Bryan Ferry, die de laatste jaren slechts sporadisch nieuw werk uitbracht, luidt: 'Een plaat maken is alsof je telkens opnieuw het wiel of Tabasco moet uitvinden.' Ferry heeft met ‘Olympia’ vooral mayonaise heruitgevonden, maar echt pakken doet die jammer genoeg niet.

Details Album
Album:
Olympia
Copyright afbeeldingen: Virgin Records (EMI)
Platenmaatschappij: Virgin Records (EMI)
Jaar:
2010
Tracks:
  • You can dance
  • Alphaville
  • Heartache by numbers
  • Me oh my
  • Shameless
  • Song to the siren
  • No face, no name, no number
  • BF bass (ode to Olympia)
  • Reason or rhyme
  • Tender is the night