Bryan Ferry, Koninklijk Circus

Zelfs met de handrem op weet onze favoriete crooner te overtuigen

Bryan Ferry - voormalig frontman van Roxy Music (dat volgens recente uitlatingen nu wel definitief opgedoekt lijkt), begenadigd zanger en muzikant, king of suave, maar in het ouderlijk huis van deze recensente toch vooral geboekstaafd als 'het lustobject bij uitstek' -  toert met zijn nieuwe plaat ‘Avonmore’ langs de meer intiemere zalen van Europa. Hoog tijd dus voor wat moeder-dochter quality time in het Koninklijk Circus, dat ondanks de prijzige tickets in een mum van tijd uitverkocht was.

Ferry zelf liet er bij aanvang van het concert ook geen gras over groeien: ‘Re-make / Re-model’, ‘Kiss and tell’ en ‘Slave to love’ werden in sneltreinvaart aan elkaar geregen. Dat zijn begeleidingsband een verjongingskuur onderging, liet zich onmiddellijk voelen: strak, fris en accuraat waren de codewoorden. Dat straalde bovendien ook af op Ferry, die vaker en met zichtbaar genoegen zelf achter de piano kroop en minder op automatische piloot functioneerde dan de laatste keren dat we hem aan het werk zagen.

Die vliegende start kon echter niet verhullen dat onze favoriete crooner met een verkoudheid sukkelde, die bepaalde zangpartijen wat de mist deed ingaan. Het had gemakkelijk op een fiasco kunnen uitdraaien, ware het niet dat hij naar goede gewoonte geruggesteund werd door een fenomenaal trio backing vocals en er – al dan niet onbewust – in slaagde om de broosheid van zijn stem als troef uit te spelen. Nooit eerder kwam ’s mans Dylan-cover ‘Don’t think twice, it’s alright’ zo tot z’n recht, en ook ‘Reason or rhyme’ – misschien wel het mooiste nummer dat hij het afgelopen decennium pende – zorgde door de extra fragiliteit voor nog meer kippenvel.

Dat Ferry, strak in afgemeten pak en met de nodige flair, een resem Roxy-hits de revue laat passeren – ‘Ladytron’, ‘Editions of you’ en ‘Love is the drug’ voorop – stemt ons altijd gelukkig, maar eigenlijk hadden we gerust wat meer van z’n nieuwe werk willen horen. ‘Loop de li’ en ‘Driving me wild’ klonken opwindend melodieus en smaakten naar meer uit ‘Avonmore’. Misschien werd door ziekte verkozen om het toch maar op een minder avontuurlijke en ook kortere set te houden?

Het zal de meerderheid van het publiek – en niet in het minst de vrouwen die op de tonen van ‘Jealous guy’ collectief in zwijm vielen voor de (jawel!) 69-jarige Ferry – wellicht worst wezen: een icoon van dat kaliber steekt ook op een mindere dag met kop en schouders boven het gemiddelde optreden uit. Ook wij blijven na gisterenavond in de ban van de magie die Ferry tijdens een optreden weet te creëren. Maar voor het optreden van 11 december in de AB hopen we toch op beter en meer.

Foto: Getty Images

Details Concerten
Concert datum:
17-11-2014