Blackie & The Oohoos, 'Song for two sisters'

Ijle trip tussen dag en nacht

In het prille voorjaar van 2009 was Cutting Edge al op Blackie & The Oohoos gestoten als talent van de week. Bijna vier jaar later zijn we nog steeds overdonderd van het talent waarover de zusjes Maieu beschikken. Loesje en Martha en hun Oohoos laten ons na het beluisteren van hun tweede studioalbum 'Song for two sisters' weer achter in hun wondere droomwereld. Met hun complementaire stemmen laten ze ons mijmeren en nemen ze ons bijna 40 minuten lang mee op een even duistere als filmische trip.

De titeltrack doet ons loom ontwaken. Wanneer de stemmen invallen, gaat ons haar al snel rechtop staan. Er hangt nog wat nevel rond ons hoofd, maar het kost geen moeite om meegesleept te worden in de trip die Blackie & The Oohoos ons bezorgen. 'Black hole' lijkt wat frisser maar dat is een illusie. Ook hier nemen zowel de hypnotiserende stemmen en de belletjes als de subtiele maar onmisbare drums ons in een houdgreep. Eentje waarbij losrukken geen optie hoeft te zijn.

Grimmig en breekbaar spelen in 'Young running wild ones' haasje over, dag en nacht vloeien naadloos in elkaar met een stevige climax. Ook de teksten bevinden zich eerder aan de donkere kant van het spectrum, zij het met een troostend lichtpuntje. Neem nu 'Sad & blue': 'Once you had some friends but now they've gone / to a paradise on earth you don't belong / (...) / Soon if you want, the sun will start shining'. Muzikaal sluit dit nummer perfect aan bij zijn lyrics, wat opgaat voor de meeste tracks.

'When light falls in' boet aan onheilspellendheid in. Samen met 'Chelsea girls' even een inkakmoment. Niet dat het ongeïnspireerde nummers zouden zijn, maar de magie is even verdwenen. Het is pas bij 'As a sinner' dat de zusjes Maieu ons weer in hun greep hebben. De meesterlijke arrangementen mogen trouwens rekenen op evenveel credits, maar die stemmen doen het elke keer weer.

'Song for two sisters' is één lange poëtische trip in een twilight zone. Blackie & The Oohoos slagen erin om onverteerbare angstdromen, afdrijvende mijmeringen en geniepige fantomen om te zetten in negen beklijvende nummers. Nuchtere zielen, gelieve je te onthouden.

Details Album
Album:
Song for two sisters
Platenmaatschappij: Unday Records
Jaar:
2012
Tracks:
  • Song for two sisters
  • Black hole
  • Young running wild ones
  • Sad & blue
  • When light falls in
  • Chelsea girls
  • As a sinner
  • Joey
  • Misty boys