Blackie & The Oohoos, Glimps Festival

Rijkgevulde kippenvelbobbels

Unday Records was rijkelijk vertegenwoordigd op Glimps; met Flying Horseman, Ian Clement en Blackie & The Oohoos goed voor een grote brok aan Belgisch talent, en hadden we ze allemaal gezien, wellicht ook een winkelkarretje aan bijeengerijfde sterren. Omdat dat onmogelijk was, kozen we maar voor de ijlste, fragielste en meest tot de verbeelding sprekende van de hoop.

Wie even in de onderwereld van Blackie & The Oohoos wilde rondwaren, moest zich naar Studio Skoop begeven, waar een rijkelijk assortiment aan Lynchiaanse huiversongs werd geserveerd. De band begon een half uur te laat, en dat was best vervelend. Zeker op een festival als Glimps met zo'n strakke planning dat je er ademhalingsproblemen van krijgt. Maar klagen deden we niet, want zeg nu zelf, de zusjes Maieu horen soundchecken ... er bestaan ergere dingen in het leven, en met de mantel der huiversongliefde bedekten we al na het inzetten van opener 'Song for two sisters' hun laatkomerij.

We houden wel van de spokengeluiden die de band zo rijkelijk door de gezellige bioscoopzaal liet jagen, ze pasten perfect in de setting en leken net als een griezelfilm te vragen om knisperende popcorn en ietwat ongemakkelijke friemelhoudingen.

Hun nieuwe album is net uit, dus echt gekend waren de meeste songs niet bij het publiek, maar de gebruikelijke aandachtsverslapping die dat doorgaans teweegbrengt, viel amper te bespeuren. Een betoverende versie van 'Black hole' deed ook wel letterlijk en figuurlijk enkele belletjes rinkelen. Dat er enorm veel details in hun sound schuilt, behoeft geen verdere uitleg. De zachte rijstkorrelruis in 'Nemo', de obscure synth van 'Misty boys', allemaal zaken die hun songs als optelsommen rijker maken.

Tijdens de penibele, zeg maar secure stukken leek weinig fout te lopen. We waren in eerste instantie wat bang voor het uiterst fragiele 'Young running wild ones', maar oudste zus Loesje wist ons in Beth Gibbonstijl te overtuigen van haar (wellicht) hoogst geproduceerde noten.

Blackie & The Oohoos scoorde vanavond. We herinneren ons amper indijkmomenten. Oké, de techniek zat niet altijd op de juiste plaats, maar met muggenziften help je niemand vooruit. Geen oorpijn, geen rugklachten, enkel een goed gevoel en rijkgevulde kippenvelbobbels.

Details Concerten
Concert datum:
14.12.2012
Tracks:
  • Songs for two sisters
  • Black Hole
  • Nemo
  • Sad & Blue
  • When light falls in
  • Young running wild ones
  • As a sinner
  • Misty boys
  • Joey