Bibio, ‘Phantom brickworks’

Een gids in de herfstige mist

Sinds debuut 'Fi' in 2005, heeft Bibio zich gaandeweg bewezen als een erg veelzijdig muzikant. Onze favoriete mug bleek tegelijk een duizendpoot te zijn of zelfs een rups, ontpopt tot kleurige vlinder. Zo bracht zijn vlucht ons van organische, voornamelijk instrumentale lo-fi naar poppy maar eigenzinnige singer-songwriter, funk en R&B en uiteindelijk de house.

Komt de negende langspeler 'Phantom brickworks', een album vol pianogebaseerde ambient, dan als een verrassing? Niet echt, want ook in deze nieuwe stijl hangt de etherische sfeer van Bibio's vroegere platen weer als een waas over de toetsen. Wie Wilkinsons YouTubekanaal volgde, had dat zelfs recentelijk al horen aankomen in nummers als 'Geosmin', 'Two paths' (met een clip als die van 'Phantom brickworks III') en langer geleden 'Phantom airfield'.

Met ambientgeluiden en loops schept Wilkinson een sereniteit die herinnert aan Grouper of Basinski's '92982'. Hij lijkt zelfs bewust op vervlogen klanken voort te bouwen wanneer '9:13' Yann Tiersens 'Vie quotidienne' laat heropleven. Waar die laatste zijn field recordings pas nog op Ouessant haalde, zocht Wilkinson ze schijnbaar in Wales. Daar vinden we zowel pantglas als Capel Celyn en Bethania terug. Die Welshe voorliefde was al eerder in zijn discografie aanwezig, maar nu lijkt Bibio vooral geïnspireerd door de druilerige omgeving. En als we 'Pantglas' mogen geloven is die wel héél donker.

'Capel Celyn' vertelt het verhaal van een verloren gegaan dorpje en de melancholische geest die er rondwaart. Weemoediger en mooier dan dit wordt het niet – het nummer legt een diepe nostalgie bloot die elke luisteraar terugbrengt naar die (Welshe) plek waar hij nooit is geweest. Ook 'Capel Bethania' voert ons terug naar lang geleden, ditmaal een warm thuis. De haard is een Erased Tapes-piano: knisperend en met een aangename wow en flutter. Op het hele album is het een charmante inkleding in de geestachtige en geestrijke huizen die Bibio telkens bouwt.

De driedelige 'Phantom brickworks'-composities (vooral 'I' en 'III', de lange tweede voelt wat overbodig aan) laten horen hoe Bibio zijn muzikale bedehuisjes op hetzelfde moment minimaal opbouwt en weer afbreekt. De ruimte die hij daarmee schept, kan worden verbeeld als een dichte herfstmist die in een groot bos of over een stad in de ochtend hangt. 'Ivy charcoal' roept dan weer beelden op van een kalme, maar verraderlijk diepe zee waarop eenzame boten hun weg trachten te vinden – of in de donkerte van de nacht. Want hoewel dit album geen unieke plaat is, is ze toch een vaste vuurbaak tijdens avonden alleen.

Details Album
Band:
Bibio
Album:
Phantom brickworks
Platenlabel: Warp Records
Jaar:
2017
Tracks:
  • 9:13
  • Phantom brickworks I
  • Pantglas
  • Phantom brickworks II
  • Capel celyn
  • Phantom brickworks III
  • Ivy charcoal
  • Branch line
  • Capel Bethania