Berg, 'Berg'

Droompop uit hogere sferen

Het Gentse viertal Berg, dat knipoogt naar Beach House en Blondie, levert met hun debuut-ep een fijn staaltje dansbare synthpop af. Met 'Alma' werden ze geselecteerd voor de Studio Brussel-wedstrijd 'De Nieuwe Lichting' en willen ze vervolgens de rest van de wereld veroveren.

"Een band om in de gaten te houden. Voeg daar de dromerige stem van Sielke De Mulder aan toe en wijder vallen voorzeker in zwijm!” Met deze woorden werd Berg geprezen door StuBru naar aanleiding van respectievelijk hun passage op Boomtown en De Nieuwe Lichting. En geheel terecht.

Voor hun eerste ep werkte Berg samen met Jasper Maekelberg, frontman van Faces On TV, en Orson Wouters, toetsenman van Sleepers’ Reign. De band houdt ervan om songs langzaam maar zeker op gang te trekken. De single 'Alma' opent op langgerekte orgeltonen en Sielkes engelachtige, licht galmende gezang mondt uit in een opzwepend slot. Haar zwoele stemgeluid krijgt steevast carte blanche om de gezapige nummers op gang te trekken en  levensvragen uit te puren. Vragen die eigen zijn aan het adolescentenbestaan. Hoe moet het nu verder? Zal ik risico’s nemen ook al is er geen weg terug? Is er tijd?

Voeg daarbij een warme sound, lekkere grooves en zuinige ornamentjes op percussie en gitaar - een eenvoudige doch doeltreffende begeleiding die drijft op zorgvuldig uitgekiende electro. De band geeft Sielke alle ruimte om te groeien en te bloeien tot een zelfzekere openbaring. Het voelt telkens als een verademing waarop het moeilijk stilzitten is. Van een spannende, aanstekelijke wending gesproken.

Berg is klaar voor de wereld, met hopelijk mooi zicht op een veelbelovende horizon. Maar of het viertal al op het hoogtepunt van zijn kunnen is, willen we nog wel eens horen.

Details Album
Band:
Berg
Jaar:
2017
Tracks:
  • Justin
  • Leap
  • Alma