Battles, Pukkelpop 2016

'Atlas' zien en sterven

Battles moest het in onze persoonlijke clash opnemen tegen Rihanna en Neurosis*. Dat is een beetje zoals appelen en peren vergelijken. Gelukkig lieten wij Rihanna helemaal links liggen. Toen Battles de laatste noot had gespeeld, bleek Rihanna nog maar net aan haar set begonnen te zijn. Hebben wij toch maar goed gekozen!

Het was inmiddels de dérde keer dat we Battles dit jaar aan het werk zagen. In april zagen we een uitmuntende Battles in de Ancienne Belgique. Twee maanden later speelde Battles een al even voortreffelijk concert op Primavera in Barcelona. Waarom we op een halfjaar tijd drie keer naar Battles gaan dan? Wel:

  1. Battles is een unicum in het muzieklandschap. Ze maken muzikantenmuziek, maar dan van het soort waar iedereen baat bij heeft.
  2. Battles mag dan een tegenvallende laatste plaat hebben, maar live weten ook die songs stevig te overtuigen. Laatste single ‘The yabba’ is een knoert van een schijf.
  3. ‘Atlas’. Wie dit nummer nog nooit live heeft meegemaakt, mist iets in zijn leven. Ook op Pukkelpop stond de Club op zijn kop.
  4. John Stanier is een beest van een drummer. Zijn metershoge cimbaal is een eyecatcher en elke keer Stanier erop slaat, voel je de euforie in de tent.
  5. De manier waarop de bandleden met elkaar communiceren is gewoon fijn om naar te kijken. De leden zijn alert, geconcentreerd en schieten met scherp, maar durven ook gewoon te dollen.

Battles was dus wederom enorm sterk, maar de passage op Pukkelpop werd wel geplaagd door enkele technische mankementen die de vaart uit de set haalden. Dat weerhoudt er ons echter niet van om Battles vier sprankelende sterren te geven.

*Iemand die ons uitvoerig kan vertellen hoe Neurosis was? 

Details Concerten
Concert datum:
18/08/2016
Band:
Battles