Balthazar, 'Thin walls'

Iets avontuurlijker, even authentiek

De langverwachte nieuwe plaat van Balthazar is er. Laten we er geen doekjes om winden: ‘Thin walls’ overtreft zijn voorgangers met verve, en het is zeer verleidelijk om met termen als ‘meesterwerk’ en ‘uitmuntend’ de loftrompet over de Kortrijkzanen te laten schallen. Balthazar maakte in zijn relatief jonge bestaan dan ook een impressionante evolutie door. De springerige electropop van prille single ‘This is a flirt’ mag je vergeten, maar vanaf debuutabum ‘Applause’ gingen kernleden Maarten Devoldere, Jinte Deprez en Patricia Vanneste op zoek naar de talloze liedjes die je rond een kurkdroge drumsound en dito baspartij kan bouwen. Sierlijke strijkers, hemelse meerstemmigheid en de occasionele aanraking van een xylofoon of triangel werden het handelsmerk van Balthazar, vrij subliem vastgelegd op het vorige album ‘Rats’.

Het derde album ‘Thin walls’ bouwt verder op de blauwdruk die er al was. Opener ‘Decency’, de overheerlijke nieuwe single ‘Bunker’, het wat vrolijker aandoende ‘So easy’ … stuk voor stuk zijn het liedjes die alle kenmerken bezitten die Balthazar tot zo’n geliefde band maken. De groep beperkt zich echter niet tot crowdpleasen. Het vooruitgestuurde ‘Then what’ liet al horen hoever je de combinatie van zeurderige spraakzang en een meerstemmig refrein kan oprekken. Een heel eindje blijkbaar, want we krijgen het lied met geen enkel middel meer uit ons systeem.

Verrast werden we ook door ‘Nightclub’ en ‘I look for you’. Over de eerste: zowel de uptempo riff als de zangpartij katapulteerde ons terug naar de Berlijnse periode van Iggy Pop in de jaren zeventig, en even goed ook naar de Blur van ‘Coffee & TV’ en ‘Out of time’. ‘I looked for you’ drijft dan weer op een voor Balthazar atypisch ritme van bas en drum waarop Tom Waits vast en zeker graag zou overheen brallen. De pluim die Balthazar op zijn hoed mag steken, is dat beide songs óók gewoon binnen hun kader passen.

Of het nu hun eigenste magnum opus is, zal moeten blijken, maar één ding is zeker: waar het met ‘Rats’ leek alsof Baltazar zichzelf in een catchy doch strak keurslijf had gewrongen, dan laat ‘Thin walls’ in overvloed horen dat het de moeite loont om allerlei invloeden in hun sound toe te laten. Balthazar klinkt iets rijker dan voorheen zonder aan authenticiteit in te boeten. Hoed af!

Details Album
Band:
Balthazar
Album:
Thin walls
Platenmaatschappij: [PIAS] Recordings
Jaar:
2015
Tracks:
  • Decency
  • Then what
  • Nightclub
  • Bunker
  • Wait any longer
  • Dirty love
  • Last call
  • I looked for you
  • So easy
  • True love