And Then Came Fall, 'And then came fall'

Een nostalgische verademing

Toen Fleetwood Mac in 1976 een vervolg wilde breien aan haar titelloze succesplaat, stonden de onderlinge relaties binnen de groep op springen. Gevolg: op ‘Rumours’ krioelde het van de verwijzingen naar die spanningen en vetes. Wie oppervlakkig luistert, hoort enkel het warme, poppy deken dat de muzikale omkadering biedt.

Het bleek een ongewilde succesformule, want welke muzieknerd kent ‘Rumours’ niet? We hopen dat Annelies Tanghe en Sam Pieter Janssens van het Leuvense And Them Came Fall vredevol met elkaar zijn omgegaan, maar toch snijdt de vergelijking hout. De teksten van Tanghe laten diepe krassen achter op je carrosserie, terwijl de muzikale mantel van Janssens hun debuutplaat luchtig weet te houden. Ze is net uit op Starman Records, een label dat een neus heeft voor beloftevolle bands die dreigen onder de radar door te glippen. 

Dat matcht geweldig met And Then Came Fall, dat dus knipoogt naar Fleetwood Mac, maar ook naar The Cardigans, Heather Nova of - ze spelen ook al eens de blueskaart - Joan As Police Woman. Mochten we een geblinddoekte test met ‘And then came fall’ ondergaan, dan zouden we wellicht zweren dat het om een plaat uit het tijdvak 1977-1995 gaat.

Annelies Tanghe en Sam Pieter Janssens liften dus geenszins mee met de trend om popsongs te kruiden met gezoem van synthesizers of door laptops gebakken beats. Dat de groep een nostalgisch gevoel opwekt, is meegenomen, maar het woord verademing past nog het beste van al in dezelfde zin als And Then Came Fall.

Grote complimenten dus, maar een veelvoud aan songs op dit debuut rechtvaardigen dat wel. Zo zijn we grote fan van de manier waarop de catchy hook in ‘Mirror’ de tegenstellingen binnen de tekst te lijf gaat. ‘Gambler’, een van de singles, springt als een bij op zoek naar nectar en geeft je zin om je heup uit de kom te swingen. ‘Forget about me’ is een van de nummers die ons aan Joan As Police Woman doen denken. Het is een bluesy americanasong waarin een schone je hees toezingt dat je haar best uit je geheugen bant. De vocale medewerking van Pieter Van Dessel - frontman bij Marble Sounds - is hier de kers op de taart.

And Then Came Fall weet bruggen te slaan tussen poppy en breekbaar, tussen bluesy en heftig. Het is een volwassen hoofdstuk in de carrières van Annelies Tanghe, die al aan de weg timmerde als Iza en ZeeSter en Sam Pieter Janssens aka Klankman. De plaat kwam er dankzij een crowdfunding. Laat ons hopen dat genoeg kanalen dit oppikken zodat And Then Came Fall belandt waar het thuishoort: op de radio.

Details Album
And Then Came Fall_cover
Band:
And Then Came Fall
Album:
And then came fall
:
Jaar:
2018
Tracks:
 • And then came fall
 • Mirror
 • Disqualified
 • Homeless
 • Black & white
 • Over and gone
 • Gambler
 • Take us
 • Carved
 • Forget about me
 • Biggest enemy