Amenra, 'Mass VI'

Geen leven zonder pijn

Het aantal concerten dat Amenra op eigen bodem speelt, is niet dik gezaaid, maar wie er bij kan zijn vergeet ze niet snel. De tragische, logge postmetal die op plaat zo zinderend is, krijgt live een rauw kantje boven op de al overheersende tragiek die je als toeschouwer aan de grond nagelt.

Amenra gaat niet over één nacht ijs, zoveel is duidelijk, zeker niet wanneer het om een nieuwe Mass-plaat handelt. Los van Ra is zowat elk bandlid nog actief in enkele nevenprojecten, waarvan we voornamelijk Wiegedood en CHVE meepikten. ‘Mass VI’ werd opgenomen in een ingesneeuwde studio in de Ardennen onder leiding van Billy Anderson, die ook al bij ‘Mass V’ de knoppen beroerde. Maar denk vooral niet dat Ra op veilig speelt!

‘Mass VI’ telt zes nummers waarvan er twee zelfs korte poëtische momenten zijn. Op het ultrakorte ‘Edelkroone’ weerklinkt alleen Colins stem; ‘Spijt’ klokt af op twee minuten, maar heeft voldoende gitaargeweld bij zich om een verhaal op zich te vertellen. Op ‘A solitary reign’ graaft Colin zelfs zijn zuiverste zangstem op en geeft zo een enorme gelaagdheid aan dit nummer dat de haren op je armen overeind rukt, zeker als je weet dat het overlijden van de moeder van Ra-drummer Bjorn Lebon aan de basis van deze tekst lag. Als we naar één nummer uitkijken op het volgende optreden van Amenra is het dit wel.

Ra laat zich van zijn breekbaarste en meest melodieuze kant zien. ‘I saw distance in your eyes’ fluistert Colin, en terwijl de gitaartandem weer op gang komt, blijft Colin afwisselen tussen melodieuze zang en zijn zo kenmerkende oerschreeuw. ‘A solitary reign’ heeft alles en dan moet je ‘Diaken’ nog over je heen krijgen.

Je kunt niet zeggen dat Amenra héél ver van zijn vertrouwde geluid afwijkt - en daar zijn wij maar wat tevreden mee - maar door de toevoeging van de sferische en melodieuze passages is Ra meer dan ooit een unieke stem geworden die alle aandacht en uw meer dan welwillend oor verdient. Meer dan ooit moeten we Colin gelijk geven: je beluistert deze plaat het beste ‘s nachts met een degelijke hoofdtelefoon.

De releaseconcerten in de AB op het einde van oktober waren in een mum van tijd uitverkocht. Tijd om de concertkalender van deze bende uit te spitten!

Details Album
Amenra, 'Mass VI'
Band:
Amenra
Album:
Mass VI
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • Children of the eye
  • Edelkroone
  • Plus près de toi
  • Spijt
  • A solitary reign
  • Diaken