Amatorski, 'TBC'

Mooi, mooier, Amatorski

Wees op jouw hoede! Amatorski heeft de verwachtingen na singles als ‘Come home' en ‘The king' niet ingelost! De eerste full-cd van het Belgische viertal is niet het zorgeloze, zachte popplaatje geworden dat we hadden verwacht. ‘TBC' - je geeft er zelf maar een betekenis naar keuze aan - is nog steeds zacht, maar de plaat klinkt dreigender, donkerder en ook grootser dan ‘Same stars we shared', de ep die vorig jaar verscheen.

Het zoete muziekdoosmelodietje in de intro ‘Fading' had ons nog op het verkeerde been kunnen zetten, ware het niet dat een haast ondergrondse galm ons meteen een gevoel van onbehagen geeft. Het wordt meteen duidelijk dat er wat staat te gebeuren. De plaat heeft zich nu al in ons vastgebeten. Om nooit meer los te laten.

Wat volgt is een reeks mokerslagen, de ene al wat harder dan de andere, maar effectief zijn ze allemaal. ‘Soldier', de vooruitgestuurde single, begint slechts met een elektronische beat die evengoed een nummer van James Blake kan inleiden, en eindigt in een geluidsmuur van beats, samples, piano, viool en - niet te vergeten - de ijle stem van zangeres Inne Eysermans. Haar stem is iets minder prominent aanwezig dan voorheen, maar dat maakt haar zangpartijen net dat tikkeltje beklijvender. De kourillingen lopen over onze rug wanneer ze op het stoïcijnse af prevelt, zoals in '22 februar' (pray the bad to go away) en ‘8 november' (Why don't you love me then).

‘Never told' komt het dichtst bij de sfeer van ‘Same stars we shared'. Jazzy drums en een frivool pianootje gaan over in de ontroerendste outro die je dit jaar te horen zal krijgen. ‘Peaceful' is dan weer Amatorski op zijn dreigendst, met een aan Foals schatplichtige gitaarintro en een gejaagd dubstepritme.

‘8 november' lijkt lang het perfecte wiegelied, tot een kakofonie van blazers, gitaar en drums de rust komt verstoren. De storm gaat evenwel snel weer liggen, alsof het een korte maar felle woede-uitbarsting is. ‘TBC' besluit fluisterend met de verborgen song ‘Anthem & hop-è'. Een flink laagje ruis, een wegkwijnende piano en dito stem laten ons verweesd achter. Bloedmooi.

Amatorski schudt met ‘TBC' het label ‘Belgisch' van zich af. Met zijn atypisch Belgische sound durven wij te hopen dat de band ook in het buitenland hoge ogen gooit. Voor ons betekent ‘TBC' to be continued , want laat het sprookje van dit vreemd mooi liedjesuniversum alsjeblieft nog lang duren.

Details Album
Album:
TBC
Platenmaatschappij: Munich Records
Jaar:
2011
Tracks:
  • Fading
  • Soldier
  • Never told
  • Peaceful
  • 22 februar
  • 8 november
  • The cheapest soundtrack
  • Anthem & hop-è (hidden track)