Alela Diane, 'Cusp'

Uw favoriete folkie heeft een heel nieuw geluid!

Alela Diane laat na enkele jaren bevallingsverlof eindelijk haar nieuwste telg op ons los. Het sublieme ‘About Farewell’ dateert ondertussen al van 2013, al zat daartussen nog ‘Cold Moon’, de bloedmooie samenwerking met Ryan Fransesconi. Op die plaat had Fransesconi mee een hand in de composities. Nu lijkt Alela verder te gaan op de ingeslagen weg van de uitgesponnen composities die zo kenmerkend waren voor ‘Cold Moon’. Bovenal staat echter de moeder Alela Diane hier aan het roer, en Diane zelf heeft daar absoluut geen problemen mee en eist van u hetzelfde. Het resultaat heet ‘Cusp’ en ligt vandaag bij uw platenboer.

Alela plukt gretig uit de nieuwe ervaring van het moederschap als inspiratiebron. Opener ‘Albatros’ zweeft traag en gestaag op een bedje van piano, ingehouden cellomelodieën en dito blazers. Alela vertelt hoe zwaar het valt om haar verse spruit achter te laten om op tournee te vertrekken. Diane’s fingerpicking heeft plaats gemaakt voor intiem pianowerk. Waar een afgebroken vingernagel al niet toe kan leiden. Het valt op dat Diane’s composities niet lijden onder de afwezigheid van haar vertrouwde gitaren. Op ‘Ether and Wood’ duikt een volledige band op, maar elk instrument blijft behoedzaam ondersteunend en komt nooit op de voorgrond. Die plek is voor Diane’s stem gereserveerd. Zo willen we het ook. ‘I don’t live here anymore’ zingt Alela het verleden weg.

Dat een moederhart teer is, bewijst Alela eens te meer met het subtiele ‘Émigre’ dat verhaalt over het aangespoelde kinderlijkje op een Turks strand. ‘Song for Sandy’ gaat over een bevriende singersongwriter die kort na Alela’s bevalling stierf.

Alela Dianes laatste passage in België was daags na de aanslagen in Parijs. Toen al liep ze met haar baby rond in de Botanique, en drukte ze ons op het hart veilig en liefdevol voor mekaar te blijven. We doen ons best, Alela. Zolang jij maar van deze pareltjes op de mensheid blijft loslaten, komt het vast ooit nog wel goed.

‘Cusp’ is geen gemakkelijke plaat om te beluisteren, maar een ontdekkingstocht die je met het tekstboekje in de hand moet afleggen. De kwaliteit van de songs en Diane’s stem is onberispelijk. De nieuwe muzikale textuur is wat wennen, maar groeit met elke luisterbeurt. Alela heeft ondertussen voldoende platen op haar palmares staan om er een geweldige set uit te destilleren. Wij zijn alvast razend benieuwd!

Alela Diane speelt op 13 april in Gent - eigenlijk had je al tickets moeten bestellen. Haast je!

Details Album
Album:
Cusp
:
Jaar:
2018
Tracks:
 • Albatross
 • The Treshold
 • Moves us blind
 • Migr
 • Never easy
 • Song for Sandy
 • Buoyant
 • Ether Wood
 • Yellow Gold
 • So tired
 • Wild ceaseless song