Umesh Vangaver

Interview met Umesh Vangaver

Umesh Vangaver, die het hart van Vlaanderen veroverde als Haldis in ‘De Biker Boys’, is terug. Ditmaal  als zichzelf in een eigen programma: 'UMESH POP-UP TEEVEE'. Op zoek naar een zo straf mogelijk entertainmentprogramma voor zijn kijkers, laat Umesh zich iedere week coachen door een ervaringsdeskundige.

Dag Umesh, wat mogen we verwachten?

"'Umesh Pop-up Teevee' is een jong, fris magazineprogramma waarin ik uitzoek wat voor televisie het best past bij de kijker van vandaag. Wat willen de mensen zien?
Als rode draad laat ik me iedere aflevering coachen door een ervaringsdeskundige. Daartussen tonen we telkens wat luchtigere stukken in totaal verschillende stijlen met regelmatig inside information over televisie maken. Het is belangrijk het programma door die bril van een zoektocht te zien. Want het verloopt met vallen en opstaan."

Bij wie ga je zoals in de leer?

"In de eerste aflevering  neemt Tom Waes mij mee naar de Ardennen om mij onder te dompelen in de avonturentelevisie. Ik ben echt een angsthaas. De crew had mij al weken lopen opjutten dat Tom allerlei gevaarlijke dingen met mij van plan was. Ik wist van niets. De dag ervoor kreeg ik nog een bericht Bart De Pauw om mij succes te wensen. Bijna heel Koeken Troef zat waarschijnlijk mee in het complot

Nadien neemt Bart De Pauw mij op sleeptouw genomen om mij alles te leren over  straatinterviews. Maaike Cafmeyer leerde mij dan weer alle acteertrucen van de foor. De rest houden we nog een beetje geheim."

Het programma heet 'Umesh Pop-Up Teevee', zie jij jezelf dan als een tijdelijk fenomeen dan?

"De mensen zouden nu de angst in mijn ogen moeten zien. Ik heb het gevoel dat ik net begonnen ben. Ik ben al jaren actief achter de schermen. Maar ik wou nog meer leren over het vak televisie maken. Daar is vóór de camera staan een belangrijk onderdeel van. Vandaar heb ik veel respect voor bijvoorbeeld Marcel Vanthilt die jarenlang Villa Vanthilt aan elkaar praat. Wij bereidden toen als redactie alles voor. Maar hij was wel de man die het programma in zijn definitieve vorm goot." 

De verwachtingen zijn na Biker Boys bijzonder hoog. Maar je legt de lat zelf nog een tikkeltje hoger.

"Bart De Pauw zei mij ooit: “Je moet de discipline hebben om met de beeldjes naar huis te komen.” Je mag niet te snel opgeven, altijd je best blijven doen om met het best mogelijke resultaat naar huis te komen. Ook wanneer je het geduld dreigt te verliezen als het na de 35ste keer nog steeds niet perfect is."

Je staat gelukkig niet alleen in die zoektocht.

"Klopt. We hebben een heel getalenteerd ploeg. We zouden het onszelf niet vergeven als we te vlug zouden opgeven. Die attitude hebben we volgehouden doorheen alle draaidagen en we zullen dat ook nog blijven doen. Want er moet nog wat opgenomen worden."

Je maakt een programma voor de kijkers, maar ook af en toe mét de kijkers.

"Het is een zeer sociaal programma. Ik denk dat mijn sterkte als schermgezicht net ligt in het filmen op straat, buiten tussen de mensen. Ik voel mij soms een postbode. Wij maken televisie, brengen onze pakjes naar de mensen en slaan ondertussen een praatje." 

Maar we moeten het programma ook niet té serieus nemen.

"Alles zit in een feelgoodjasje. We maken televisie en het is ook maar televisie. Als ik hoor dat Leah Thys op straat wordt uitgescholden omdat haar Thuis-personage Marianne iemand vermoord zou hebben, dat roept toch vragen op. Geef ons wat krediet. Ik ben misschien niet het scherpste mes in de schuif, maar ik ben liever een goede lepel."

Hoewel je elementen van Haldis hergebruikt, heb je als kijker nooit het gevoel naar Haldis te kijken.

"Niet evident om die figuur van mij af te schudden. Maar Haldis is een rol gespeeld door de acteur Umesh Vangaver. In Umesh Pop-upteevee ben ik mezelf. Ik heb natuurlijk mijn eigen lichaam. Ik ben kort en corpulent. Wat verlegen en een onhandige motoriek. Al hoop ik dat ik de kijkers kan verbazen door iedere keer mijn grenzen te verleggen."

Wat heb je zoal bijgeleerd?

"Ik heb wel gemerkt dat ik mij soms origineler moet uitdrukken als schermgezicht om de boodschap te laten overkomen. Ik heb echt hoogtevrees, maar de impact daarvan kan de kijker moeilijk inschatten. Dus zeg ik dat ik als kind al schrik had op een schommel. Die ging af en toe echt heel hoog, naar mijn gevoel. Terwijl ik in een gewoon gesprek natuurlijk gewoon zou zeggen dat ik hoogtevrees heb."

Umesh, de reporter. Umesh, de leerling. Umesh, de televisiemaker. Welke rol vond je het leukst?

"Als Reporter vond ik het heel leuk om bijvoorbeeld Teevee Gaga te doen. Daarmee kan ik een hele warme kant van mezelf laten zien. Hele gemoedelijke televisie. Even een pauze inlassen in de aflevering. Televisie hoeft voor mij niet heel de tijd hyperactief te pompen. Dan ben je na een half uur stik kapot door te kijken en dat wou ik niet."

Umesh Pop-up is heel eigentijds, want jullie hebben zelfs nagedacht over shareable content.

"We moeten mee in die cultuur van sociale media. Ik merk dat jongeren het moeilijk hebben om lineaire content uit te kijken. Hun aandachtspanne is niet meer zo lang. Dus hebben wij korte, hapklare, op maat gesneden stukjes televisie. Maar op mijn Facebookpagina zullen regelmatig nieuwe beelden op te zien zijn. Geen leftovers, maar goeie content die het scherm niet gehaald heeft en die we de kijker toch niet willen besparen."

Succes Umesh!

Volg de Facebookpagina: Umesh Vangaver