Soleima

Interview met Soleima

Favoriete Deense act van het moment: ANYA
Mooiste Deense woord:
smukt (mooi)
Allermooiste Deense woord:
genemsigtigt (transparant)

Soleima is de artiestennaam van Sarah Mariegaard, een jonge Deense afkomstig uit het mooie Kopenhagen en tot een paar maanden geleden nog lid van het hip-hopcollectief Flødeklinikken, waarmee ze heel Scandinavië veroverde. “De meest leerrijke periode uit mijn muzikale leven, maar nu is het tijd om de componiste in mezelf naar boven te laten komen.” Een eerste kennismaking met Soleima, popster in wording en die reeds samenwerkte met onder andere Bernard Butler van Suede en Mocky (Feist).

Soleima: “Ik denk dat iedere muzikant in zijn leven wel op een punt komt dat hij of zij volledig zelf iets wil creëeren. Het is de ook daarom dat ik gestopt ben met Flødeklinikken en volledig terug van nul ben begonnen. Ik wil graag mijn eigen verhaal schrijven en delen. Een stap die ik overigens nooit had kunnen zetten mocht ik niet in Flødeklinikken gezeten hebben. Binnen het collectief heb ik de ruimte gekregen om te groeien als artieste. We deden grote optredens, namen verschillende platen op en ik kon zien hoe het er allemaal aan toe ging zonder dat de grootste druk op mijn schouders lag.” 

Die druk voelt ze nu wel voor het eerst; het optreden op SPOT Festival is namelijk het allereerste onder de noemer Soleima. Samen met drie bandleden speelt ze in het café van het Musikhuset en lokt ze heel wat volk. Het is een optreden dat verder aantoont dat ze er reeds een lange weg op heeft zitten om dit nu te kunnen brengen. Het is goed, krachtig en ze oogt zelf uiterst ontspannen. “Maar hoe veel ervaring je ook hebt, het brengen van iets totaal nieuw blijft een grote uitdaging. Dat er vervolgens positief gereageerd wordt en er heel wat mensen staan te kijken, geeft alleen maar voldoening.”

Dat laatste heeft, ons inziens, niet alleen te maken met haar performance, maar ook met haar muzikale sound. Het is popmuziek met een psychedelische en Scandinavische touch. Geïnspireerd door de grote popsterren, maar ook door bands als Love en The Small Faces. Hoewel ook de inpakt van haar landgenote MØ niet onderschat mag worden.

Soleima: “Mensen vergelijken me altijd het eerste met MØ omdat ze zo'n grote successen behaalt en ze in Denemarken een maatstaf is geworden. Ze inspireert me sowieso, Karen is een vriendin van me, maar ik wil verder geen evenbeeld van haar worden. Of om het in zijn algemeenheid te zeggen: alle Deense popbands willen haar status bereiken, maar dan wel met een eigen sound.”

Wat 2015 verder voor Soleima in petto heeft nu de kop er af is, is vooral een drukke agenda. Volgende maand verschijnt zo haar allereerste officiële single, gevolgd door een EP in het najaar. Daarna gaat ze eerst touren in Scandinavië en zouden optredens in de rest van Europa niet uitgesloten zijn. En wie weet keert ze daarna wel even terug naar Londen of Los Angeles, waar ze vroeger woonde, werkte en samenwerkte met onder andere Bernard Butler (Suede), Al Doyle van New Build (Hot Chip) en Felix Martin.