On the road met Zeal & Ardor

Interview met On the road met Zeal & Ardor

Voorlopig komt er nog geen concert van Zeal & Ardor in België. Wie er bij kan zijn op Roadburn in Tilburg mag zich gelukkig prijzen. Ook wie een ticket wist te bemachtigen voor Best Kept Secret Festival kan de band nog in de buurt aan het werk zien. Wij spraken kort met de man achter Zeal & Ardor, Manuel Gagneux.

CE: Dag Manuel, Zeal & Ardor is een nobele onbekende in onze lage landen, toch is er al een uitgebreide Europese tournee. Wie is de man achter het project?

Ik luisterde altijd naar een hoop vreemde muziek, gaande van Mr. Bungle, Frank Zappa tot Björk. Ik was altijd gefascineerd door muzikanten die je meenamen in hun eigen wereldje. Denk maar aan Tom Waits, die kan dat als geen ander!

CE: We associëren worksongs met de slavernij van de vorige eeuw, terwijl blackmetal meer iets van de laatste dertig jaar is. Hoe verzint iemand het om worksong en blackmetal door mekaar te gaan gooien?

Het idee kwam eigenlijk via het bulletin board 4chan op me af ( www.4chan.org, nvdr) Ik vroeg er in het wildeweg naar twee totaal verschillende muzikale genres om die in één nummer te combineren als een soort vingeroefening. Iemand suggereerde ‘negermuziek’, en iemand anders weer ‘black metal’. Ik vond het idee erg interessant, en van het een kwam het ander.

CE: Hoe kwam ‘Devil is fine’ tot stand? Waren er muzikanten bij betrokken of is dit wel degelijk een one-man-band?

Nee, ik heb wel degelijk alles zelf gedaan, kan je dat er niet aan horen? (lacht). De drumpartijen werden geprogrammeerd, ik kan écht niet met een drumkit overweg. De rest was Logic en Pro Tools.

CE: Hoe voelt de ‘band’ Zeal & Ardor je dan aan, nu je de baan op bent met enkele muzikanten die jouw songs moeten uitvoeren?

De band bestaat louter uit vrienden van me, dus het hele proces voelde wel natuurlijk aan. Het helpt ook wel dat het geweldige muzikanten zijn, al blijf ik het materiaal zelf componeren. Maar de band heeft zijn zegje in wat werkt en niet werkt, en natuurlijk verandert er één en ander, al was het maar omdat ik echt niet kan drummen.

CE: Wat mogen we in de toekomst van Zeal & Ardor nog verwachten?

Op het ogenblik focussen we ons volledig op de tour. We hebben als gekken gerepeteerd. Daarna wordt het stilaan tijd om iets nieuws op te nemen, waar ik ook geweldig naar uitkijk.