Matteo Simoni

Interview met Matteo Simoni

"Ik hou wel van zware films"

‘Pak ook een tas thee, dan kan je meedrinken.’ Matteo Simoni, alias de warmste Limburger van het land, is dit jaar de master van het filmfestival van Oostende. Hij presenteert er tien films aan de honderden filmliefhebbers die dit jaar opnieuw afzakten naar de kust. Terwijl de zeewind buiten stevig waait, spraken wij met hem over zijn ervaringen, toekomstplannen en pronostiek voor de Ensors. ‘Eet nog een koekje hé.’ Aan gezelligheid geen gebrek.

Films als La Meglio Gioventù en Cinema Paradiso geven Simoni’s selectie meteen een Zuiders kleurtje, maar de gemeenschappelijke noemer van de tien films die hij koos, is niet de Italiaanse zon, maar wel familie. ‘Mijn grootvader en vader inspireerden me om voor dit thema te gaan. Mijn grootvader was ijsverkoper en mijn vader architect, maar daarnaast waren het echte ras-entertainers. Ze gaven me de fantasie om te acteren en te leven. Toen ik naar mijn vijf favoriete films keek, bleek het familie-thema er al in te zitten. Ik moest er dus nog maar naar vijf andere op zoek.’ (lacht)

Naast zijn selectie, verzorgde FFO-programmator Ilse Schooneknaep de rest van het programma met onder andere de Berlijn-hit Figlia Mia op de affiches. Een zwaar verhaal over een moeder die zich herenigt met haar kind. ‘Ik hou wel van zulke films. Zelf sta ik heel optimistisch in het leven en hou ik niet van negativiteit, maar voor films mag het wel. Wanneer het licht uit gaat, moeten de beelden je meenemen naar een plaats van verdriet, destructie of juist hoop. Ik vind het geweldig wanneer een verhaal zoiets kan oproepen’, zegt hij gefascineerd.

Zijn optimistische aard toont zich ook in de loop van het gesprek. Hoe harder de wind buiten de kop op steekt, des te meer Simoni tijdens het interview de golvenradar op zijn smartphone checkt. ‘Op sommige plekken zijn de golven al een meter hoog. Ik denk dat ik straks nog ga surfen’, zegt hij met fonkelende oogjes.

Bij de aftrap van het festival mocht Simoni zijn eigen ster op de zeedijk onthullen: meteen ook zijn favoriete moment. ‘Ruth Beeckmans, een goede vriendin, had een brief voor me geschreven. Een soort resumé van m’n leven tot nu toe. Het deed me eens terugkijken, iets wat ik normaal nooit doe. In combinatie met de ster raakte dit me echt, want ik sta hier natuurlijk niet zomaar. Mensen zouden dat meer moeten doen.’

Op de laatste dag van het festival wordt het beste van het afgelopen Vlaamse filmseizoen opnieuw bekroond op het gala van de Ensors. Met stevige films als Cargo, Façades, Vele Hemels en uiteraard ook Patser belooft het spannend te worden. Simoni: ‘Ik denk dat Sam Louwyck en Gilles Coullier als beste acteur en regisseur naar huis gaan. Ik hoop natuurlijk dat Patser de beste film wordt, maar ik zal toch maar Cargo zeggen.’ (grijnst) Voor de beste actrice hoopt Simoni op Evelien Bosmans, die in de gelijknamige film zijn Marina was.

Onlangs konden we al een glimp opvangen van De Bende van Jan De Lichte, de nieuwe serie waarin Simoni meespeelt. Deze werd geregisseerd door Robin Pront, de regisseur van D’Ardennen. De samenwerking tussen Simoni en Pront stopt daar niet, want Simoni zal de rol van de ongekroonde porno-koning Dennis Black Magic in Pronts nieuwe film Zillion spelen. De opnames zullen begin volgend jaar van start gaan. Ondertussen toont Simoni’s smartphone steeds betere surfcondities. Misschien toch nog even kijken of hij die golven nog te pakken kan krijgen voor hij zich terug op het werk stort.

Florian Saerens