Aurora

Interview met Aurora

De hoop van Noorwegen

Op het moment wanneer Aurora debuteerde met 'Awakening', was ze amper zeventien jaar oud. Nu, een jaartje ouder en wijzer, is ze dé hoop van Noorwegen geworden. Maar een langspeler heeft de kroonprinses van de pop vooralsnog niet. "Die komt er dit najaar," verzekert ze ons, "maar vooraleer het zover is, moet er nog heel veel gebeuren."

Het begon allemaal toen Aurora Aksnes zes jaar oud was. "Al op heel vroege leeftijd ben ik begonnen met het leren spelen van de piano. Het trok me als kind op de één of andere manier aan; het had veel te maken met fascinatie. Ik was geïntrigeerd door al die mooie klanken die eruit kwamen en in het begin deed ik maar wat, maar des te ouder ik werk, des te meer structuur ik in die klanken probeerde te krijgen. En wanneer ik dan negen jaar oud was, begon ik met het schrijven van mijn eerste nummers. In het Noors. Engelse nummers schreef ik pas wanneer ik tien jaar was."

"Ik ben daarom ook van mening dat je muziek niet kan aanleren. Natuurlijk kan je naar de muziekschool gaan, maar het moet voornamelijk uit jezelf komen. Je moet muziek jezelf eigen maken, anders kan het nooit voldoen aan een cruciaal element, namelijk persoonlijkheid."

Dat laatste is ook de voornamelijkste reden waarom ze zich zoveel laat beïnvloeden door artiesten als Bob Dylan en Leonard Cohen. "Muzikaal sluiten ze nauwelijks tot niet aan bij wat ik doe, maar qua structuur des te meer. De opvatting van muziek is, samen met de boodschap, het belangrijkste van allemaal."

De boodschap en het doel van Aurora is om een lichtpuntje te zijn in het veelal duistere Noorse muzieklandschap. "Het heeft wellicht ook met de natuur en het weer in Noorwegen te maken," gaat ze verder, "maar in Bergen, waar ik vandaan kom, straalt bijna alle muziek droefnis en depressiviteit uit. Het is iets waar ik op probeer te reageren door het omgekeerde te doen; het maken van vrolijke popnummers over veelal positieve onderwerpen."

Iets wat blijkt te werken, want iedere single van Aurora krijgt er hoge rotatie bij de radiostations. "Maar dat is niet zo bijzonder," lacht ze het weg, "want in tegenstelling tot veel andere landen is de Noorse radio heel ruimdenkend en veelzijdig. Ze hebben geen beperkingen qua genres, dus is het heel makkelijk om airplay te krijgen. Iets waar ik en veel andere Noorse artiesten natuurlijk blij mee zijn. Ik moet zeggen: qua omkadering is het in Noorwegen best goed geregeld allemaal. Er is veel steun van alle kanten, alleen staan we in het buitenland nog niet echt bekend als een muzikaal land. Of toch niet in vergelijking met andere Scandinavische landen."

Dat ze Europa het tegendeel mag komen bewijzen, hier op Eurosonic/Noorderslag, samen met onder andere Sea Change en Kate Havnevik, is voor Aurora een grote eer. "Het is de eerste keer dat ik in Nederland ben en het spelen van optredens is altijd spannend, maar schept daarnaast ook een genoegen. En of het optreden dan wel akoestisch is met mijn gitarist, of met de volledige band, maakt verder niet uit."

"Hoewel," gaat ze verder, "ik er nu dubbel van zal moeten genieten. Morgen vertrek ik nameilijk weer naar Noorwegen en zal ik verdergaan met de opnames van mijn debuutplaat, die in het najaar zal uitkomen. Dat is nog wel even, maar als voorsmaakje of troost komt er dit voorjaar wel nog een EP uit. Verwacht het onverwachte!"

(foto's door Patricia Kuiper)