Wine Dierickx

De Hot Shots van Wine Dierickx

Actrice Wine Dierickx studeerde af aan de toneelacademie in Maastricht. Met haar klasgenoten vormde ze Wunderbaum. Dit frisse theatercollectief volgde Johan Simons naar het NTGent en speelt momenteel onder zijn regie in ‘De tien geboden’, waarvan het tweede deel in januari in première gaat. Wine is nu ook op het doek te zien in ‘Loft’ en eerder in ‘Dagen zonder lief’.

Boek
Tirza - Arnon Grunberg

Mijn lievelingsboek is ‘Tirza’ van Arnon Grunberg. Ik heb geprobeerd om het niet te snel uit te lezen, omdat ik het zo jammer vond dat het dan uit zou zijn. Zo'n boek is het. Het won terecht vele literatuurprijzen. ‘Kalme chaos" van Sandro Veronesi vond ik ook mooi. Het hoofdpersonage ontroerde mij diep. Ik werd verliefd op hem.

Films
Gebroeders Dardenne

Ik ben fan van de gebroeders Dardenne: ‘Le fils’, ‘Rosetta’, ‘La promesse’, ‘Le silence de Lorna’. Ik vind hun stijl en verhalen fantastisch.
Ook ben ik benieuwd naar de nieuwe film van Fabrice Du Welz (‘Vinyan’). Hij maakte ‘Calvaire’, een triller. Er zijn heel veel goeie films vind ik. Moeilijk om te kiezen...

Muziek
Vrouwen boven!

Ook hier is het moeilijk kiezen... Bij wijze van selectie ga ik alleen de vrouwen opnoemen: Feist, Jolie Holland, PJ harvey, Amy Winehouse, Karen Dalton, Lily Allen. De beste muziekDVD vind ik ‘Stop making sense’ van Talking Heads! Dat optreden is zo theatraal, echt de moeite!

Games & Tech
Kaarten

Ik heb al 10 jaar een kaartclub: ‘Kaartclub groot lawijt!**!’. We zien elkaar alleen wel maar 2 keer per jaar... Dan spelen we wiezen. Risk is ook een super spel! Bowlen of snookeren is ook leuk, maar valt dat onder 'games'?

Radio & tv
Terug naar Siberië

Ik kijk graag naar documentaires zoals ‘Terug naar Siberië’. ‘Virus’ op canvas toont ook hele boeiende docu's. De serie ‘Desperate housewives’ vind ik heel ontspannend en ‘Six feet under’ heel goed. Radio: Ik ben een echte radio 1 luisteraar. (Wat dat ook mag zijn.)

Theater
'Jerk' - Gisèle Vienne

‘Jerk’ van de Franse regisseuse Gisèle Vienne. Ik zag het op TAZ: Jonathan Capdevielle, een waanzinnig goede acteur, reconstrueert de moordpartijen van een seriemoordenaar. Hij speelt met twee poppen die zijn hulpjes/seksvriendjes zijn. De voorstelling was duister, grappig, pervers en ontroerend. Zoiets had ik nog nooit gezien. Verder: ‘Altijd prijs’ (Arne Sierens), ‘Christophe en Willy’ (Tom Dupont) en ‘DegrotemonD’ (SKaGeN). En die zijn nog te zien!