Wim Danckaert

De Hot Shots van Wim Danckaert

Acteur Wim Danckaert was jarenlang verbonden aan de KVS en speelde ook gastrollen in verschillende tv-series, waaronder ‘Windkracht 10’, ‘Sedes & Belli’ en ‘Emma’. Zijn bekendste rol is ongetwijfeld die van commissaris Geysen in ‘Flikken’. Momenteel is Wim te zien als inspecteur Geens in ‘Thuis’.

Boek
'Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit’

Dave Eggers vertelt in zijn debuutroman hoe hij in een zeer korte tijdspanne beide ouders verliest, en vervolgens als eenentwintigjarige voor zijn broertje van acht moet leren zorgen. Hij pakt dit toch wel zware thema op zo’n lichte manier en met zoveel humor aan dat het mij bijzonder geraakt heeft. Vreemd, maar Eggers’ bejubelde ‘Wat is de wat’ pakt mij dan weer veel minder. Ik heb last om erdoor te geraken...

Films
‘Australia’, van Baz Luhrman

Een film die me aanspreekt door zijn grandeur, zijn epische karakter, maar ook omdat het een ‘tear-jerker’ van formaat is, wat mij best bevalt, maar blijkbaar door veel mensen niet meer gesmaakt wordt. ‘Australia’ zit ook vol knipogen naar filmklassiekers en –stijlen, en ’t is leuk om die te proberen te ontdekken. De computergenerated images zijn schitterende schilderijen, af en toe krijgt de film ‘opera’-allures. En ik ben grote fan van mevrouw Kidman...

Muziek
Pink Floyd

Ik heb pas de muziek van mijn jeugd herontdekt. ‘Dark side of the moon’, ‘Wish you were here’, ‘The Wall’... Muzikaal gezien eigenlijk simpele muziek, maar zo gevarieerd, zo sfeervol, soms groots, bombastisch, op ’t randje van ‘opera’ (zie ‘Australia’), poëtisch, met humor, ... Tja, toch wel erg mijn stijl. En de herinnering aan vroeger zal er ook wel voor iets tussen zitten zeker?

Games & Tech
‘Ghost recon’

Soms gedraag ik mij als een echte ‘vent’. Dan hou ik met een paar vrienden een LAN-party, we eten vette brol en knallen mekaar af tot in de kleine uurtjes. De gewone ‘shoot-em-ups’ en wargames zijn niet zo aan mij besteed, maar niet zo bij ‘Ghost recon’. Het komt het er op aan zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan en niet gezien te worden. De vijand te besluipen en neer te leggen zonder dat hij er erg in heeft. En dat dan met een curryworst of bitterballen; vraagt om een bijzondere techniek!

Radio & tv
'Warriors'

Ik ben fan van het eerste uur van ‘24’, een BBC comedy als ‘Coupling’ evenaart bijna het legendarische ‘Fawlty Towers’ en ‘Cold Feet’ is helemaal het einde. Hoe je als scenarist een paar seizoenen lang zo’n simpele, warme, menselijke verhalen kunt bedenken - tragisch en onweerstaanbaar grappig - hoedje af. Een andere aanrader is ‘Warriors’, een driedelige serie van eind jaren ‘90 over de oorlog in Bosnië. Daar werd ik door omver geblazen.

Theater
tja...

Tja, wat is dat met mij en het theater? Ik heb er veel en graag gewerkt, en de laatste tijd zie je mij er minder en minder, zowel in de zaal als op de planken. ’t Is een erg gesloten wereldje, ons kent ons, en ook bij mij werkt dat zo. Ik ga eigenlijk alleen nog naar 'de vrienden'. De Tijd, Malpertuis, Het Paleis... ’t Is mij eigenlijk vooral om ’t gesproken woord te doen. Het beeldende geweld en de cross-overtoestanden zijn minder aan mij besteed.