Tuur Florizoone

De Hot Shots van Tuur Florizoone

Muzikant en componist van de score bij 'Aanrijding in Moscou'.

Boek
'Belgicum'

'Belgicum' van Stephan Vanfleteren heeft me al veel mooie momenten bezorgd. Je zal zeggen: 'Florizoone? Dat is een fotoboek!!' Klopt, maar de teksten die erbij staan, zijn echt mooi. Verhalen over cafés in Charleroi, vissers in Oostende, over de 'mannen van 't stad' ... De marginaliteit is niet ver af, maar het boek zit vol eenvoud en puurheid. Wat mij betreft een geweldige inspiratiebron.

Films
'Invisibles'

Een kortfilm van Wim Wenders, gefilmd in Kabalo (Congo) in opdracht van ‘Médecins sans frontiers’. Wim Wenders kaart het probleem van
verkrachtingen van vrouwen in oorlogsgebieden aan. Het was bijzonder confronterend om de bittere verhalen van enkele slachtoffers te horen. Alles werd prachtig in beeld gebracht. Eigenlijk zou deze film zwaar gepromoot moeten worden maar helaas is hij zeer moeilijk te zien te krijgen.

Muziek
Dino Saluzzi

De geweldige cd van Dino Saluzzi (bandonéon) en het Rosamunde Quartet: Kultrum (ECM). Prachtig geschreven. Dit soort muziek stimuleert en inspireert me enorm. Zoals die andere ECM-cd, de Noorse blazer ‘Tryvge seim: sangam’. Een allegaartje aan tuba’s, sax, cello en percussie zorgt voor zoveel poëzie dat je er stil van wordt. Iets anders: mijn eerste jazz-cd, Chris Joris met Pierre Vaiana, ‘Bihogo’ (Igloo). Prachtige plaat, al 15 jaar lang!

Games & Tech
Wiezen

Ik speel enkel gezelschapsspelletjes op skivakantie en dat al tien jaar hetzelfde: wiezen. Het vraagt alertheid, arrogantie, bluf, collegialiteit,
zelfingenomenheid en veel relativeringsvermogen. Niks mis mee. Nu ik eraan denk: eigenlijk ben ik niet echt een goeie wiezer. Twee keer nadenken voor je ‘met me meegaat’.

Radio & tv
'Van vlees en bloed'

Sinds je niet langer via antenne naar Vlaamse zenders kan kijken, heb ik enkel nog RTBF. Zonde. ‘Man bijt hond’ blijft goed natuurlijk, dat zal nu nog steeds zo zijn. Van 'Van vlees en bloed' zag ik enkel fragmenten in de studio. Ik nam de accordeonpartijen op. Het zag er heel mooi uit! Wel spijtig dat Vlaanderen zo klein is: je ziet toch wel heel vaak dezelfde acteurs terugkomen.

Theater
'De nacht van Margareta'

Een stuk naar een tekst van Kamiel Vanhole van Jessa Wildemeersch, die ik zeer graag zie optreden. Ondertussen is ze ermee in Washington en NY gaan spelen en heeft twee klassieke muzikanten mee op de planken geroepen. Het is een verhaal over prinsen en prinsessen, zoals we
dat in de kinderjaren hoorden, maar gebracht op een spannende manier, zonder veel gedoe, sober, helder en met veel vakmanschap.