Peter Terrin

De Hot Shots van Peter Terrin

Vlaamse auteur van verhalenbundels als 'De code' en 'De bijeneters', en romans als 'Kras', 'Blanco' en 'Vrouwen en kinderen eerst'. Bovenal had hij - naast Stefan Brijs - met 10 missers de minste fouten van de prominenten bij het jongste Groot Dictee. (foto: Stephan Vanfleteren)

Boek
'The road' (Cormac McCarthy)

Een schrepel boek, dat zo mogelijk aangrijpender is dan Tirza van Grunberg, mijn nummer drie van 2007. Nummer twee is een ex aequo: 'Het gebied van Nevski', van de onnavolgbare Bart Koubaa, de Borgès van Vlaanderen, en 'Het boek is beter dan de vrouw', van de doodeerlijke Koenraad Goudeseune, de Bukowski van Gent-Dampoort. Twee dierbare vrienden, ook.

Films
'De waanzin van het detail' (docu)

Lang, zeer lang geleden dat ik zo'n indrukwekkende documentairefilm heb gezien als 'De waanzin van het detail', onlangs op Canvas. Een kort maar onvergetelijk portret van de kunstschilder Sam Dillemans, de vleesgeworden toewijding, van filmmakers Sam De Graeve en Luc Lemaître. Een waar kunstwerk over een ware kunstenaar. Dubbel genieten. Niet meer van deze tijd, en daarom te koesteren!

Muziek
'Our love to admire' (Interpol)

Via YouTube, langs de omweg van Joy Division en Editors, ben ik bij Interpol beland. Hun jongste cd draagt de prachtige titel 'Our love to admire'. Het zijn mannen met stijl. De diepe stem van zanger Paul Banks lijkt van een andere wereld te komen, zijn ogen herinneren me aan Kurt Cobain. Interpol gaat verder waar The Afghan Whigs gestopt waren.

Games & Tech
'Space invaders'

Gespeeld op de kermis in Wingene in 1982 - heerlijk, maar echt wel lang geleden.

Radio & tv
'QI' met Stephen Fry

Alles waarbij Stephen Fry ook maar enigszins betrokken is. Om echte ouderwetse Britse humor te smaken, moet je des vrijdags bij 'QI' zijn op BBC 2. Een quiz zonder gelijke.
Op Klara houd ik van 'De tuin van Eden', de vluchtheuvel in de avondspits. Zodra ik Bart Stouten hoor, kom ik tot rust.

Theater
Earth and Fire

Ooit van Earth and Fire gehoord? De Nederlandse band, welteverstaan, zonder de Wind. Zij hadden lang geleden een hit, genaamd 'Weekend'. Mede door de appelblauwzeegroene glittercatsuit waarin de bekoorlijke zangeres in het clipje gehuld is, was zij het onderwerp van mijn allereerste verliefdheid. Op YouTube is haar verleidelijke choreografie te bewonderen, die ik dit jaar heb herontdekt - een hoogtepunt.