Lieven Verstraete

De Hot Shots van Lieven Verstraete

Al jaar en dag met de nieuwsredactie van de VRT verbonden. Daar is hij nu een van de vaste ankers van het duidingsmagazine 'Terzake' op Canvas. Maar hij heeft nog een ander passie dan nieuws: Braziliaanse muziek. Zijn smaak ligt nu als compilatie-cd in de winkel, onder de noemer 'Satanic samba - Sao Paolo extravaganza'. Zijn Hot Shots verraden nog andere dada's.

Boek
'Het beleg van Lissabon', José Saramago

Het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan: momenteel lees ik ‘De 16 is van u’ van de politieke collega’s van 'De Standaard'. Mijn favoriet aller tijden is evenwel ‘Het beleg van Lissabon’ van José Saramago. Boeiend verhaal, onnavolgbaar beschreven. En vorige zomer verslond ik in één ruk het verzamelde werk van Willem Elsschot: prachtige, trefzekere zinnen en nog geen spatje verouderd.

Films
'Cidade de Deus'

Ik voel zoveel jaar na datum nog altijd een vreemde fascinatie voor ‘Dead man walking’. Oppervlakkig bekeken heeft ie iets van een weekendfilm op de oude televisie. En mijn Braziliaanse afwijking getrouw: al menig keer de dvd herbekeken van ‘Cidade de Deus’, het pakkende verhaal van een jongen die tracht te ontsnappen aan zijn schijnbaar onontkoombare lot van straatschoffie en drugsdealer.

Muziek
Neil Young

Krijg ik hiervoor een extra bijlage? Dit is mijn grote culturele passie. Ik kan geen seconde zonder. Dat mag Bach zijn, maar Joy Division, Magazine of The Triffids kan evengoed. Ik ben niet te beroerd om te bekennen dat Neil Young mijn puberidool was. En dan is er nog Brazilië, natuurlijk, of funk en soul, reggae en ska, Ethiopische jazz en Congolese rumba: all things black!

Games & Tech
Basketbal

Er is maar één game, man: basketbal. Vergeet het saaie voetbal. Dit is hip, dit gaat snel, dit is spectaculair, dit is voor atleten, voor échte mannen, quoi. Zelf heb ik ongeveer 30 jaar met veel passie, inzet en zelfs enige kunde gebasketbald. Helaas ben ik nu net iets te oud geworden om nog te kunnen meedraaien. Sporten doe ik nog wel, maar niets kan tippen aan het spel met bal en korf.

Radio & tv
'Sara'

'Terzake' mag ik niet vermelden, zeker? En 'Het journaal' of 'Phara' liggen wellicht ook te veel voor de hand. In mijn eigen sector blijft ‘Newsnight’ een standaard (kwam ik maar ooit aan de enkels van Jeremy Paxman). ‘Sara’, jawel, van de concurrentie, bekijk ik altijd op zondag. En verder: wielrennen, Wim Helsen, ‘Little Britain’ of ‘De wereld draait door’.

Theater
Osterfestspiele Salzburg

Ik ben niet echt een theaterman. Maar twee jaar geleden nam mijn leven plots een andere wending toen ik de opera ontdekte. Meteen het neusje van de zalm: een goede vriend is zakelijk leider van de Osterfestspiele in Salzburg. Altijd indrukwekkende voorstellingen (met de Berliner Philharmoniker en de beste stemmen). We dineren na de voorstelling op het podium tussen het decor, met champagne, ruisende jurken en strakke smokings. Een echt jetsetevenement.