Johan De Smet

De Hot Shots van Johan De Smet

Johan De Smet is sinds 2003 artistiek leider van het Gentse theaterhuis De Kopergietery. Tot en met 27 september loopt daar de Kick Off Kopergietery, waar zowel eigen voorstellingen als (inter)nationale gastproducties gespeeld worden. Het ideale moment dus om Johan De Smet aan de start van het nieuwe cultuurseizoen als ‘hot shot’ het woord te laten voeren!

Boek
‘De Meester en Margarita’ (Michail Boelgakov)

Een boek dat je kan blijven lezen. Tijdloos. Een boek over ons, complexe mens. Het gaat over alles wat we zijn maar niet willen zijn. En omgekeerd. Het gaat over toen, over nu, over mythes, leugens, emoties... en het loopt allemaal door elkaar. Het is alsof we dit boek echt nodig hebben om dit allemaal te verbinden. Straffe Russische kost.

Films
‘Monsters Inc.’ (PIXAR)

Deze film wordt zo onderschat. Zeker 80% van de mensheid ‘gebruikt’ deze animatiefilm enkel als alternatieve babysit de zondagochtend, maar deze film is inhoudelijk en vormelijk zo inventief, zo grappig en betekenisvol, zit zo vol geweldige dialogen dat deze film verplicht lesvoer zou moeten worden binnen vele film- en theateropleidingen. Pixar rules!

Muziek
‘Sign of the times’ (Prince)

Sommige muzikanten beschikken over het wonderbaarlijke talent om veel talenten in één te zijn én ze te laten samenvallen met de tijdsgeest. Prince (ooit) ook. Ik heb Zijnen Purperen Ego twaalf keer live aan het werk gezien en zelfs nog maar dénken aan een paar van zijn ‘after gigs’ geeft mij alweer absolute kippenvel. Dichter bij huis: Geoffrey Burton blijft koning van de gitaar!

Games & Tech
'Chapeau’

Pokeren met een hoedje, zeg maar. Houtblok op het vuur, Single Malt zonder ijs, vrienden met veel humor en een nacht met veel te weinig slaap. Een absolute topper! En voor de verliezer in het spel: de originele ‘Pong’ blijft geweldig.

Radio & tv
‘Champions League Live’, Ricky Gervais en Ian McShane

Niets zo heerlijk als een beslissende penalty in een finale van de Champions League LIVE op de radio meemaken terwijl je in de auto zit! Ongeacht in welke taal. En die noodzaak van het parkeren om de allerlaatste minuten! Radio rules! Daar kan geen tv tegen op. Of toch. Ricky Gervais is écht goed. En elke respectabele ‘bad guy’ moet zeker ook eens naar Ian McShane in ‘Deadwood’ kijken!

Theater
‘Inferno’ (Romeo Castellucci)

Straf deze zomer was Romeo Castellucci’s Inferno’. Iemand die onverwacht in de voorstelling énkel met behulp van zijn vingertoppen de 60 meter hoge toren van het Palais des Papes in Avignon beklimt. Performers die letterlijk over de grond worden gekatapulteerd. Maar écht ontroerd raak ik van de puurheid en de kracht waarmee 23 kinderen en jongeren in een voorstelling als ‘Rennen’ op scène staan!