Henk Rijckaert

De Hot Shots van Henk Rijckaert

Vanaf 5 januari loopt op Canvas ‘Zonde van de zendtijd’ een gloednieuw satirisch programma waarin comedian Henk Rijckaert (‘leraar biologie’ trekt wellicht niet zoveel kijkers) en collega Bert Gabriëls een kritische blik werpen op media en actualiteit. Daarnaast gaat Henk in 2009 uitgebreid op tournee met zijn tweede zaalshow ‘Karton’. In de stilte voor de storm laten we HotShotHenk al even aan het woord …

Boek
'De helaasheid der dingen'

'De helaasheid der dingen' van Dimitri Verhulst draagt voor een Oost-Vlaamse plattelandsjongen (zoals ik, jawel) zoveel herkenbaarheid in zich dat je niet anders kan dan het in één ruk uitlezen. Er zit een soort aandoenlijke kwetsbaarheid onder de stoerdoenerij die me zeer aanspreekt. In hetzelfde genre: 'Joe Speedboot' (Tommy Wieringa) en 'Zwaarbewaakte treinen' (Bohumil Hrabal)

Films
'The dark knight'

Ik ben een groot liefhebber van comics en graphic novels. En bijgevolg ook van de bijhorende films: van 'Spiderman' tot 'Sin City', over 'V for Vendetta' tot 'Batman'. De meest recente film in dat genre die ik te zien kreeg was 'The dark knight': uitstekend, en tragisch genoeg Heath Ledger als de beste Joker ooit.

Muziek
'Johnny Cash live at San Quentin'

Een plaat van mijn vader die een hele tijd aan mijn muur heeft gehangen omdat de hoes zo mooi was, maar waar ik niet naar luisterde. Tot er een maat langskwam die ze als 'de max' aanprees en die me vertelde dat pa Cash in San Quentin vastzat toen ze opgenomen werd. Ik was geprikkeld en draaide de plaat grijs. Later bleek het vader Cash-verhaal verzonnen, maar de plaat bleef ik fantastisch vinden.

Games & Tech
'Age of empires'

Alle computerspelletjes zijn goed eigenlijk, hoewel ik ze tegenwoordig angstvallig vermijd. Na een periode van verslaving aan 'Age of empires' (hé, waar zijn die zes uren nu alweer naartoe?) is mijn leven een constante tweestrijd geworden: tussen mijn hart dat zegt dat ik een Wii of PS nodig heb om gelukkig te zijn, en mijn hoofd dat beseft dat ik dan nooit meer aan werken toekom.

Radio & tv
'Belpop'

Ik ben een alleseter als het op tv aankomt. Van reality (met 'Project runway' als favoriet) over kwisjes tot natuurdocumentaires: ik lust alles. Met 'Zonde van de zendtijd' heb ik nu een excuus: ik moet voor mijn werk, meneer. Mijn echte favorieten zijn muziekdocumentaires. De geschiedenis van de popmuziek, dat soort dingen. Het is evident dat de Belpop-reeks (Canvas) momenteel hoog scoort dus.

Theater
Daniël Arends

Een groot Nederlands talent. Denk kaliber Theo Maassen en Hans Teeuwen, maar nog helemaal onbekend in Vlaanderen. Een fijne meneer met een feilloos gevoel voor timing en grappen waar elke comedian jaloers van wordt. Hij balanceert op de grens tussen sympathiek en hard. Tussen arrogant en charmant. Dit seizoen één keer in de buurt te zien (Merelbeke,op 4 april) en niet te missen.