Freek Braeckman

De Hot Shots van Freek Braeckman

Nieuwsanker en nieuwe Slimste Mens ter Wereld.

Boek
Juli Zeh, 'Speeldrift'

Mag ik een warm pleidooi houden voor Juli Zeh? Een jonge Duitse auteur. Haar boek, 'Speeldrift', vat voor mij de jeugd van een generatie
samen, van míjn generatie met name. Ze experimenteert met een wereld zonder moraal. Een droom die een nachtmerrie wordt. Weliswaar is haar dissectie soms confronterend tot ronduit choquerend. Maar, damn, wat is Zehs pen scherp en accuraat. Een must voor wie ergens in de buurt van 1980 is geboren. En eigenlijk ook voor al de rest.

Films
'Lola rennt' en 'Billy Elliot'

Eigenlijk is dat een heel moeilijke. Kies ik voor technische hoogstandjes? Want vakmanschap in scenario, fotografie of beeldgrammatica kunnen met verstomming slaan. 'Lola rennt' dan. Of ook wel 'Festen', 'Memento' en 'Dogville'. Of kies ik toch voor een schoon verhaal, met geween en gesnotter? In dat geval toch maar het aangrijpende 'Billy Elliot', op de hielen gevolgd door 'Brassed off'.

Muziek
Tom McRae

Een must in elke platenkast: de eerste van Tom McRae. De mens lijkt wat tussen twee stoelen te vallen als het op airplay aankomt. Te soft voor StuBru, te alternatief voor Radio 1. Jammer, want de soundscapes die deze man optrekt als decor voor zijn stem, zijn als schilderijen. En teksten die kerven in je ziel. Wie nog zocht naar een duistere kant voor zichzelf, vindt 'm zeker op deze plaat.

Games & Tech
Machiavelli

Kort samengevat probeer je met dit kaartspel een stad te bouwen in het middeleeuwse Italië. Elke ronde nemen de spelers de gedaante van een ander personage aan. De magiër, de bouwmeester, de moordenaar, de prediker... Het is een spel vol intrige, verdachtmaking en lachen in het vuistje. Het soort dat je denkt te beheersen als je maar lang genoeg nadenkt, maar toch is er geen spel waar de nieuwkomers zo vaak blijken te winnen.

Radio & tv
Freek Braeckman

Woensdag ligt voor het eerst Vitaya magazine in de winkel, een nieuw praktisch maandblad voor de actieve, eigentijdse vrouw. Televisiezender Vitaya en uitgever Sanoma Magazines willen met het blad via verschillende mediaplatforms een duidelijk omschreven doelgroep bereiken.

Het blad werpt naar eigen zeggen ‘een praktische en prikkelende kijk op een bepaald domein van het leven van elke vrouw’. Onderwerpen die aan bod komen zijn nieuws, cultuur, beauty, mode, emoties, gezondheid, koken, relaties, wonen en reizen. Vitaya magazine is onderverdeeld in 8 hoofdstukken en bevat ervaringen van vrouwen en heel wat tips en trucs van bekende coaches.

Vitaya Magazine ligt vanaf 21 januari elke derde woensdag van de maand in de winkel en kost € 3,70.

Theater
Arne Sierens, 'Bernadetje'

Als je nog nooit iets van Arne Sierens hebt gezien, wordt het hoog tijd. 'Bernadetje' was van zo'n ontwapenende schoonheid, dat je vergat dat je in een toneelzaaltje zat. Het zeildoek van de botsauto's, van Guido Belcanto, en dat dan in drie dimensies tot leven gewekt. Elk detail, elke lettergreep, elke ademtocht daarin klópte. En dat allemaal zonder de pretentie die je wel eens tegen het lijf loopt in het theater.