Float Fall

De Hot Shots van Float Fall

Het is al even geleden sinds Rozanne Descheemaeker en Ruben Lefever hier op Cutting Edge uitgekozen werden tot Talent van de Week. Ondertussen legde het duo een gedroomd parcours af: derde op Humo's Rock Rally, airplay, optredens in binnen- en buitenland. Zelfs in New York zetten ze al hun eerste stappen op het podium. Dit najaar duiken ze de studio in om in het voorjaar van 2014 een album uit te brengen. Hieronder stellen ze elk hun hotshots voor.
Boek
Frederik van Eeden, 'De kleine Johannes' en Hanif Kureishi, 'De boeddha van de buitenwijk'

Ruben: 'De kleine Johannes' is een prachtige allegorie van het leven, door Van Eeden op magische wijze neergepend. Rozanne: 'De boeddha van de buitenwijk' is een boek uit de boekenkast van mijn moeder, erg tragikomisch.

Films
'La Haine' en 'Where the wild things are'

Ruben: De film 'La haine' is cinematografisch ongelofelijk sterk en de grens tussen drama en komedie staat zo strak gespannen dat je er telkens opnieuw over struikelt. Rozanne: Voor mij is 'Where the wild things are' alles behalve een kinderfilm. Ontroerend en triest tegelijk. 'Moonrise kingdom' van Wes Anderson is nog zo'n film die zich kinderlijker voordoet dan hij eigenlijk is.

Muziek
Xiu Xiu, 'Knife play' en Radiohead, 'In rainbows'

Ruben: Jamie Stewart van Xiu Xiu schreeuwt zijn demonen van zich af op de bitterste, meest hopeloze tonen die ooit door mijn luidsprekers hebben geschald. Rozanne: Uiteraard zijn er te veel goede platen om op te noemen, maar 'In rainbows' was voor mij de plaat die bewees dat een band zichzelf volledig kan heruitvinden, kan meegaan met zijn tijd en tegelijkertijd toch trouw kan blijven aan zichzelf. Als je 'Ok computer' en 'In rainbows' naast elkaar legt, hun twee bekendste albums met tien jaar tussen, is het alsof je de stap van de jaren negentig naar 2000 echt hoort, maar toch ook gewoon Radiohead hoort. Ze bewijzen ook dat een band met gitaren, bas en drums toch elektronisch kan aanvoelen. Heerlijke plaat.

Games & Tech
'Boel in de soeks' en 'De Weerwolven van Wakkerdam'

Ruben: Geen bordspel of elektronisch spel, maar eentje uit het jeugdwerk (Vlaamse Dienst Speelpleinwerking, VDS in het kort). 'Boel in de soeks' is met voorsprong mijn favoriete spel ter wereld omdat met een bende uitgelaten tieners en mede-instructeurs de Arabische onderwereld verkennen iets magisch heeft. Rozanne: 'De Weerwolven van Wakkerdam' is een heel ingenieus spel. Het is het leukst om het in het donker te spelen. Je moet wel wat strategisch inzicht hebben en toch ook goed kunnen liegen, want niemand mag weten welk personage je werkelijk bent. Stiekem is het leuk om weerwolf te zijn en iedereen proberen te misleiden.

Radio & tv
Gunther D (Studio Brussel) en Duyster (Studio Brussel)

Ruben: Het merendeel van de tijd gaat Gunther D er los over, maar bij momenten is hij gewoon onklopbaar.

Rozanne: Erg simpel: het draait er om de muziek, erg mooie muziek bovendien. Ik luister ook wel graag eens naar meer gebabbel op de radio, maar 'Duyster' voelt altijd een beetje als thuiskomen.

Theater
'A brief history of hell' van Abattoir Fermé en 'Rue 32 Vandenbranden' van Peeping Tom

Ruben: Abattoir Fermé (foto) zet de hele kunstkritiek op geheel eigen wijze te kakken en dat doen ze fenomenaal: conceptueel en visueel top. Rozanne: De laatste voorstelling die ik zag was 'Monk' van Josse De Pauw. Ik hou wel van die mengeling tussen muziek en woord, zoals bij 'Spaak' van Kommil Foo of van het tragikomische, zoals bij 'Bij mij zijt ge veilig' van Wim Helsen. Toch koos ik hier voor een dansvoorstelling omdat het een medium is waarmee ik weinig vertrouwd ben en dat zo weinig in beeld komt. Deze voorstelling heeft me erg ontroerd. De dansers acteren met hun hele lijf, zonder echt te praten en de mezzosopraan zit als personage volledig in de voorstelling verwerkt. De setting is magisch en je wordt van begin tot einde volledig meegetrokken. Echt de moeite waard.