Bart Delacourt

De Hot Shots van Bart Delacourt

Bart Delacourt vervult ondertussen al zo'n vijf jaar de rol van bassist bij Vlaanderens enige echte Nederlandstalige rockband Monza. Hun nieuwe plaat, 'Attica!', ligt sinds deze week in de winkels. Het is voor velen even wennen aan de nieuwe smaak van Monza. Daarom geven we je deze week Bart zijn smaken mee.

Boek
'Het parfum' van Süskind

Ik heb dat boek al vier of vijf keer gelezen, en het blijft me boeien. Het geweldige verhaal van een eenzaat, een outcast van de maatschappij die zijn eigen weg zoekt in een wereld die hem vijandig gezind is. Vol geweldig beeldende beschrijvingen van een van de mooiste streken in Frankrijk, en heel levendige omschrijvingen van stank en bedwelmende geuren. Ik ben overigens zelf ook nogal een sucker voor geurtjes. Het zal mijn vrouwelijke kant wel zijn.

Films
'Zeitgeist'

Sinds 9/11 zijn er een aantal films over - soms heel verregaande - complottheorieën. Ik moet zeggen dat ik daar heel erg voor opensta. Als je me een avondvullende monoloog wilt horen geven, zeg dan vooral dat de Amerikaanse regering iets wist. De strafste film, die ook het breedst ingevuld wordt, is 'Zeitgeist' (integraal te bekijken op www.zeitgeistmovie.com). Zéér interessant, en los van waar of onwaar in ieder geval stof tot nadenken.

Muziek
Thom Yorke

Op dit ogenblik – want favoriete platen hebben de neiging vervangen te worden door andere favoriete platen – 'The eraser' van Thom Yorke. Ongelooflijk wat hij durft. Hij lijkt zich niets aan te trekken van enige wetmatigheid binnen de muziek. Het is mijn droom om ooit van een geweldige songwriter met een intrigerende stem volledig carte blanche te krijgen om als producer de songs op die manier te mogen onder handen nemen.

Games & Tech
'Monopoly'

Ik heb, zeer bewust vanwege mijn gevoeligheid voor verslavingen, geen PlayStation of dergelijke in huis, maar een ouderwets bordspel gaat er altijd in. Op een lange, donkere winteravond samen 'Monopoly' spelen met de vrienden, nice!

Radio & tv
'Little Britain'

My kind of jokes! Weer zo'n duo dat de grenzen van het fatsoen aftast, om er daarna gewoon volledig over te gaan! De manier waarop ze de kleine kantjes van de mens zo ongelooflijk uitvergroten dat het je een ongemakkelijk gevoel bezorgt, is briljant. Uitspraken als 'I want thát one!' of 'Computer says no' zijn nu al tijdloos.

Theater
'The breakfast club'

Het zal 1992 of zo geweest zijn. Een uitvoering door het KJT, nu HETPALEIS. Ik was 16, speelde een jaartje basgitaar, en tot mijn grote verbazing werd daar de volledige 'Blood sugar sex magik' gebruikt als soundtrack. Keihard door de boxen in een klassieke theaterzaal! Ik ben toen euforisch buitengekomen en heb sindsdien een jaar lang bijna dagelijks met die plaat meegespeeld. En zo liggen de RHCP voor een deel ook aan de basis van mijn muziekcarrière.