Wiko Wax

Een Chinees-Franse alliantie valt onze streken binnen... met budget-smartphones.

Als je recent eens in telefoonwinkels of op hun websites bent gaan kijken, ben je het merk Wiko misschien al tegengekomen. Het is een Chinees-Frans merk dat Android smartphones aanbiedt aan schappelijke prijzen, en wij kregen hun op-één-na-topmodel opgestuurd: de Wax. Met een prijs van rond de €200 staat de Wax in dezelfde prijsklasse als de (zeer succesvolle) Moto G, de Huawei G6 en de (iets duurdere maar al eerder geteste) HTC Desire 610. Allemaal goede Androidtoestellen voor niet zo veel geld, dus de Wax zal zich moeten bewijzen.

Het is duidelijk dat de Wax vooral voor mensen is die gewoon een smartphone willen die werkt en waar ze redelijk wat mee kunnen doen. Onder de kap ligt er een quad core processor, een 4.7” HD-scherm en 4G voor snel mobiel internet. Daarnaast biedt Wiko de Wax aan in 4 kleurtjes, wij kregen hem in een fris azuurblauw. Op het eerste gezicht zeer deftig voor de prijs, maar tijdens het testen merkten we dat het niet allemaal zo rooskleurig is als op papier.

We zullen van buiten naar binnen gaan, dus eerst: het design. De Wax ziet er zeker niet slecht uit, en het lage gewicht en het formaat zorgen ervoor dat hij goed in de hand ligt. Maar zodra je er een beetje in knijpt krijg je er direct een zeer goedkoop gevoel bij. Hij kraakt en buigt zeer gemakkelijk, en de materialen voelen aan alsof ze van hetzelfde plastiek zijn gemaakt als een DVD-doosje. De knoppen staan rechts, maar ze bieden weinig feedback en je voelt ze amper zitten. Het scherm is wel aangenaam te noemen: scherp, mooie kleuren en goede kijkhoeken.

Wanneer je het scherm (met een seconde vertraging) aansteekt kom je in een bijna-standaard Android 4.3 (Jelly Bean) terecht. Er komt normaal gezien een update naar 4.4 KitKat, maar we hebben geen info over wanneer die komt. We hopen dat het snel is, want Android 4.4 is een stuk efficiënter, en daar kan de Wax wel gebruik van maken. Je hoort het al: erg snel is hij niet. We hadden het eerlijk gezegd niet verwacht. Een 1.7GHz quad core processor met 1GB RAM klinkt immers niet traag, maar toch krijg je vaak een trage reactie van de Wax. Soms loopt hij zelfs helemaal vast voor een aantal seconden. Een positieve verrassing is de batterijduur: met 2000mAh is hij niet één en al batterij, maar zeker als je de Wax niet constant gebruikt gaat hij lang genoeg mee.

Al bij al is de Wiko Wax geen slechte smartphone. Zeker voor de prijs biedt hij een mooi aantal functies, maar ondanks de positie als budgetmerk lijkt Wiko de Wax niet echt meer waar voor je geld te geven. Andere merken bieden even veel of zelfs meer smartphone voor dezelfde prijs, waardoor de Wax zijn tekortkomingen niet echt kan rechtvaardigen. Wij zouden eerder voor een Moto G, een Desire 610 of (als het geen Android moet zijn) een Lumia 635 gaan in deze klasse, maar de Wiko Wax krijgt wel nog 3 sterren voor wat hij een beginnend smartphonegebruiker biedt.

Details Tech
:
Jaar:
2014
Genre:
Smartphone
Platform:
Android