TomTom Spark 3

Motiveert niet, houdt wel alles bij

Hoeveel functies de algemene smartwatches ook krijgen, sporters blijven zweren bij de gespecialiseerde exemplaren. Wat maakt het verschil? Om dat uit te zoeken mochten we de 'TomTom Spark 3' eens proberen, met ingebouwde hartslagmeter, 3GB ruimte voor muziek on the go en een app om alle gegevens te verzamelen.

Always on (the wrist)

Zoals wel vaker beginnen we langs de buitenkant, en het valt op dat de 'TomTom Spark 3' gemaakt is om continu te dragen. De behuizing is erg licht, belangrijk voor tijdens het lopen en het algemeen comfort. Het ding is volledig waterdicht, dus douchen, zwemmen of handen wassen is geen probleem. Je kan hem zelfs aanhouden terwijl je slaapt, dan meet hij ook hoe lang je nachrust is.

De Spark 3 verzamelt trouwens continu gegevens, ook al zet je niks aan, zoals het aantal stappen, de hartslag in rust, de verbrande calorieën (al is hij daar wat optimistisch over), afgelegde kilometers en hoe lang je actief bent geweest. Duw je op de rechterkant van de enige knop op het toestel, dan krijg je een lijst van zeven activiteiten die de TomTom actief monitort.

GPS says no

Hier beginnen de minpuntjes: zodra je een activiteit selecteert, zoekt de TomTom Spark 3 naar een gps-signaal om jouw locatie bij te kunnen houden. Het probleem? Als je ergens binnen wilt sporten, of ergens met een slecht signaal, dan heeft de gps geen ontvangst, wat betekent dat het uurwerk weigert om data te registreren. Erg frustrerend, maar als je gewoon buiten een rondje gaat lopen of fietsen is er geen probleem. Dan krijg je wel de afstand, snelheid en hartslag, die gemeten werden doorheen het parcours dat je net hebt afgelegd.

Die data kan je dan synchroniseren met de app. Dat gebeurt jammer genoeg niet automatisch: je moet telkens enkele minuten wachten tot alles is overgezet. In de app kan je vervolgens de hele geschiedenis van de gegevens bekijken en zien of je eventueel vooruitgang boekt qua stappen per week of qua hartslag in rust. Je kan ook andere doelen, zoals gewicht of aantal activiteiten per week instellen, maar enkel de activiteiten die de Spark 3 registreert, tellen. Op basis van hoe goed je presteert, krijg je daarna een 'Fitness Age' toegewezen.

Jong van geest, oud van lichaam

Ook over die 'Fitness Age' valt er wat te klagen. Nu zijn we niet van de sportiefste, maar doordat de 'TomTom Spark 3' niet alle activiteiten bijhoudt is het ook een pak moeilijker om die leeftijd omlaag te krijgen (het laagste is twintig jaar, wij zaten midden de dertig). In de app kregen we dan ook de weinig motiverende melding dat we minder fit zijn dan gemiddeld voor onze leeftijd.

Dat sluit dan weer mooi aan op onze conclusie. De 'TomTom Spark 3' fitnesswatch is zeker geen slecht product: hij doet het prima als fitnesshorloge, en de gegevens die hij bijhoudt, zijn vrij accuraat. Het probleem is dat hij sommige dingen weigert te registreren, en uiteindelijk motiveert de app niet om meer te gaan sporten.

Mag het wat optimistischer? We raden hem dus vooral aan serieuze buitensporters aan, mét een draadloze koptelefoon.  

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smart watch
Platform:
Android/iOS