Sony GTK-XB7

#extrabass en #extralichtjes

Vanwaar die hashtags? Sony introduceerde begin dit jaar een nieuwe lijn van audioproducten onder de noemer Extra Bass. Dat wil niet per se ‘meer bas’ zeggen, maar eerder ‘betere bas’. Denken we. Wij mochten de grootste telg uit de nieuwe familie testen, de (GTK-)XB7. Een bakbeest van een speaker met ingebouwde bluetooth, maar vooral ingebouwde verlichting.

We hadden alleen niet verwacht dat we met zo’n groot ding te maken gingen hebben. Bij ‘bluetooth speaker met ingebouwde verlichting’ dachten we aan een draagbaar apparaat (die zijn er overigens ook binnen de Extra Bass-lijn). Toen er plots een doos - groot genoeg om in te kruipen - werd geleverd, was het dus even schrikken. Na een uurtje met ons gebrek aan research gelachen te hebben, konden we eindelijk de doos openmaken.

In de doos zaten er gelukkig geen extra verrassingen. De speaker zelf (een kolos van 65 op 32 op 34 cm en 12 kg zwaar), een afstandsbediening, een stroomkabel en een handleiding. Meer zat er niet in. Installeren is ook gemakkelijk: als je via Bluetooth luistert, heb je enkel de stroomkabel nodig, anders heb je ook analoge aansluitingen voor de XB7 aan je audio-installatie te koppelen. Er is ook een USB-poort aanwezig om toestellen op te laten: handig.

Als je met een smartphone of tablet via Bluetooth luistert, download je best ook de SongPal-app. Daarmee kan je de speaker qua klank en licht uitgebreider instellen dan met de afstandsbediening, en heb je ook snelkoppelingen naar Spotify en Google Play Music om direct muziek af te spelen. Over licht gesproken: dat wordt geleverd door een aantal randen vol leds en een tweetal stroboscopen, al zijn die laatsten niet zo krachtig. Het licht verandert en flitst op het ritme van de muziek, en de kleur en intensiteit kan je aanpassen. Een leuke toevoeging, maar al bij al vinden we het niet veel nut hebben. Je verlicht er geen hele ruimte mee, dus het is sowieso maar een extraatje. Als je er écht geen fan van bent, kan je de lichtjes natuurlijk ook uitzetten.

De klank is natuurlijk het allerbelangrijkste bij een speaker. Rekening houdend met de prijs - €350 is veel geld, maar voor de beste kwaliteit betaal je vele malen meer - zit dat wel goed bij de XB7. De lage tonen zijn extra krachtig gemaakt, maar dat gaat niet te veel ten koste van de andere frequenties. Op de speaker (en op de afstandsbediening) is er een Extra Bass-knop. Die past de equalizer aan van veel te flets naar iets te veel bas. Een wat meer uitgebalanceerde optie zou leuk zijn, aangezien je nu altijd met de Extra Bass aan moet luisteren, iets dat niet iedereen graag heeft.

Kunnen we de Sony XB7 aanraden? Ja, maar misschien niet als hifi-installatie voor thuis. Daar is hij wat te opzichtig voor en brengt hij misschien niet de juiste klank. Als partyspeaker voor in de tuin of om mee te nemen, is hij wel ideaal: ondanks het formaat neem je hem dankzij twee stevige handvaten gemakkelijk mee. Als je er écht voor wilt gaan, kan je er ook twee aan elkaar koppelen, al denken we niet dat veel mensen dat nodig zullen vinden. Draadloos kan je hem niet gebruiken, maar met een stopcontact in de buurt lijkt de XB7 ons perfect voor een tuinfeestje of kleine houseparty. Zeg maar al sorry aan de buren.

Details Tech
:
Jaar:
2016
Genre:
Speaker
Platform:
Smartphone