Shadow of War

De beste Assassin's Creed game tot nu toe!

Nadat we in Shadow of Mordor een poging deden om op ons eentje Saurons leger te verslaan en Middle-Earth te bevrijden van zijn kwaad, is het nu tijd voor een andere aanpak. Opnieuw kruipen we in de huid van de ranger Talion, en samen met Celebrimbor staan we ditmaal in de frontlinie van de oorlog. Shadow of War gaat verder waar zijn voorganger is gestopt, maar doet dat op een verbeterde manier.

De wereld van Shadow of War is compleet anders dan die van zijn voorganger. Iedere regio brengt zijn eigen sfeer en gameplay met zich mee. In de straten van Minas Ithil heerst chaos en alles voelt zo hectisch aan waardoor je niet weet waar te beginnen. Je wordt overdonderd door de wanorde en de verwarring, maar net daardoor word je in de game gezogen. Je krijgt direct zin om de ganse Lord of the Rings trilogie te herbekijken. Ook Cirith Ungol en Minas Morghul, bekend van de films, behoren tot de regio’s die je kan verkennen. In iedere regio ligt een fort dat je moet trachten te veroveren. Ieder fort brengt je namelijk een stapje dichter bij het veroveren van Mordor en het vernietigen van Sauron. Met behulp van Celembrimbor vorm je zelf een leger van orcs, die je dan zullen bijstaan bij het veroveren van de forten. Die orcs zijn bovendien echt wel de sterren van het spel. Elke orc heeft zijn eigen kenmerken, karakter en persoonlijkheid.

Het hoofdverhaal kent goede en slechte punten. In het algemeen vinden we het zeker een goed verhaal, maar het is misschien wat te eenvoudig. Sommige zaken liggen voor de hand en bepaalde plottwists kun je al van ver zien aankomen. Het kan dus beter, maar is op dat vlak zeker geen slechte game.

Naast de main story zijn er bovendien nog heel wat interessante side quests. Zo kan je artefacten verzamelen om nieuwe gear en krachten vrij te spelen. Talion heeft in deze game zodanig veel krachten om vrij te spelen, dat je soms niet weet welke eerst te kiezen. Op het eerste gezicht lijken sommige krachten wat vreemd en nutteloos, maar dan besef je plots dat je die misschien toch wel kan gebruiken. De makers hebben ervoor gezorgd dat iedereen zijn eigen speelstijl aan de hand van de krachten kan perfectioneren. Toch mocht het aanbod voor ons nog een stuk uitgebreider en vooral een stuk creatiever. Als objecten verzamelen niet je ding is, niet getreurd! In één van de sidequest kan je zelfs op jacht gaan naar een Balrog.

We kunnen concluderen dat Shadow of War een topgame is die zijn voorganger op haast ieder vlak overstijgt. Grafisch kon de game dan wel weer stukken beter. Hoewel het dan ook meer weg had van een middelmatige PS3-game, stoorde ons dat eerlijk gezegd niet. Of er nog een derde spel in de reeks zal verschijnen, is nog afwachten. Het dubieuze einde hint niet per sé naar een mogelijk volgende game maar je weet maar nooit. Voor ons mag die game er zeker komen!

Details Game
Jaar:
2017
Genre:
Action RPG
Platform:
PS4