Seagate Personal Cloud (3TB)

Cloud, is dat niet iets dat gehackt kan worden?

Cloud-opslag is erg populair geworden de laatste tijd. Denk maar aan diensten zoals OneDrive, Google Drive, Dropbox en ga zo maar verder. Maar wat als je je data niet aan een externe dienst wilt doorgeven, maar er wel aan wil kunnen via het internet? Drie letters: NAS, of voluit: Network-Assisted Storage. Simpel gezegd is dat een harde schijf die verbonden is met het internet. Zo kan je al je data thuis opslaan op een verbonden externe harde schijf, en met de grote verscheidenheid aan opties om er aan te kunnen beheer je je data vanaf elke plek die over internet beschikt.

Seagate, een bedrijf dat wel wat kent van harde schijven, biedt al redelijk lang een aantal NAS-systemen aan, meestal voor bedrijven of andere professionele gebruikers. Maar nu bieden ze iets aan voor het grote publiek, een soort NAS die door iedereen kan gebruikt worden. Maak kennis met de Seagate Personal Cloud, een volledig gebruiksklare NAS met ingebouwde apps en functies om netwerkopslag gemakkelijk te maken. Wij kregen de versie met één interne harde schijf van 3 terabyte.

Toegegeven, veel ervaring hadden we niet met dit soort systemen, maar dit maakt ons in feite een ideale doelgroep om de Personal Cloud te beschouwen. De gebruiksaanwijzing was, net zoals bij de Seagate Wireless, zeer simpel en concreet. We sloten de Personal Cloud via LAN-kabel aan op ons netwerk, en eenmaal opgestart werd hij zichtbaar voor onze PC. We begonnen met gewoon bestanden te kopiëren en plakken in de Personal Cloud als back-up, maar vreemd genoeg ging dit erg traag. Bij nader onderzoek bleek dat het aangeraden was om Seagate’s bijhorende software, SDrive en Seagate Dashboard, ook te installeren.

Met deze progamma’s geïnstalleerd hadden we gelukkig meer mogelijkheden om goed gebruik te maken van de Personal Cloud. SDrive beheert alles van instellingen rond gebruikers en updates, Seagate Dashboard kan je gebruiken om gemakkelijk back-ups te programmeren en uit te voeren. Back-ups gingen een stuk sneller via Dashboard, maar je kan niet gemakkelijk zien met welke back-up hij bezig is, de bron wordt gewoon ‘Geselecteerde bestanden’ genoemd. Eens we alles geprogrammeerd hadden is het uiteindelijk gelukt om alles een back-up te geven.

Een netwerkschijf zou zijn doel missen als je er niet extern aan zou kunnen, maar Seagate heeft zich voorbereid. Je kan aan jouw bestanden via een mobiele app of gewoon via je pc en streamen gaat vlot genoeg. We botsten wel op een overduidelijk, maar toch onvoorzien probleem: bestanden die we in de (standaard) publieke map zetten zijn toegankelijk voor iedereen op het netwerk. Je moet je nog eens extra inloggen voor je bestanden in een privémap kan zetten, aangeraden voor persoonlijke bestanden dus.

Al bij al hebben we gemengde gevoelens over de Personal Cloud. Een externe back-up waar je nog eens gemakkelijk via het internet aan kan is zeer gemakkelijk en leuk om te hebben. Anderzijds zijn de mogelijkheden (en beschikbare apps) te beperkt voor ervaren gebruikers. Voor leken zoals wij was het gebruik van de Personal Cloud soms te onduidelijk of zelfs iets te ingewikkeld. Een meer uitgebreid instructieboekje met tips of mogelijkheden zou daarbij kunnen helpen, maar ook wat verbeterde software is wenselijk. Aan te raden? We gebruiken hem nog altijd als centrale opslagplaats voor foto’s, video’s en andere bestanden. Nuttig is hij dus zeker wel.

Details Tech
:
Jaar:
2015
Genre:
Storage
Platform:
PC / Smartphone